Apple ruši sve rekorde: Prihodi kompanije narasli na 53 milijarde dolara

Radiosarajevo.ba
Apple ruši sve rekorde: Prihodi kompanije narasli na 53 milijarde dolara
Foto: EPA / Ilustracija / Iphone
Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 53,3 milijarde dolara, 17 posto veće nego godinu dana prije, a premda je rast prodaje iPhonea usporen, dobit tog tehnološkog diva snažno je porasla.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom jučer, čista dobit Applea iznosila je u drugom tromjesečju ove godine 11,5 milijardi dolara, što je 32 posto više nego godinu dana prije.

Prihodi i dobit najveće svjetske kompanije prema tržišnoj vrijednosti porasli su po dvoznamenkastim stopama, premda je prodaja najvažnijeg Appleovog proizvoda pametnog telefona iPhonea porasla za samo 1 posto na godišnjem nivou, na 41,3 miliona.

S druge strane, prihodi od drugih proizvoda tvrtke, kao što su Mac računala i iPad uređaji, također nisu oduševili. U proteklom je tromjesečju prodano 3,7 miliona Mac računala, 13 posto manje nego godinu dana prije, dok je prodaja iPada stagnirala, na 11,5 miliona.

Apple je objavio i da u tekućem tromjesečju očekuje prihode između 60 i 62 milijarde dolara, što je više od očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da bi mogli dosegnuti oko 59,6 milijardi, javlja Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije