Aplikacija koju morate imati: Kako prepoznati rak kože

J. M.
Aplikacija koju morate imati: Kako prepoznati rak kože
/ obs/Hautklinik, Universitätsklinikum Essen
Rak kože je najčešća bolest tumora kod mlađih osoba. Istraživanja iz Njemačke pokazuju da svake godine u ovoj zemlji od raka kože umre 3.500 osoba, a broj oboljelih raste.

Najvažniji faktor za nastanak raka kože – tzv. malignog melanoma – je UV oštećenje kože zbog slabe zaštite od sunca i sunčanja u solariju.

"Moj posljednji pacijent je umro u 24. godini i za sobom ostavio 3-godišnjeg sina", rekao je Titus Brinker (26), asistent na Odjeljenju za dermatologiju Univerzitetske bolnice u Essenu. 

Brinker je odlučio učiniti nešto i zato je kreirao Sunface aplikaciju za zaštitu od fatalnog raka kože. 

Aplikacija je dostupna za iPhone i Android pametne telefone.

Brinker objašnjava razloge kreiranja aplikacije.

"Istraživanja su pokazala da je glavni motiv za nezdrav ten – želja za atraktivnijim izgledom. U tom nastojanju ljudi nisu svjesni opasnosti", kaže Titus Brinker.

Sunface aplikacija pokazuje srednje- i dugoročni izgled vlastitog lica. Ko skine aplikaciju Sunface, napravi selfie, potom izabere svoj tip kože i... saznat će kako će mu izgledati lice u budućnosti, za 5-25 godina. Pri kreiranju slike budućnosti aplikacija vodi računa da li korisnik svaki dan štiti lice od sunca, ili nikako ne štiti lice, ili jednom sedmično ide u solarij.

3D animirani selfie reagira na dodir, prikazuje promjene kroz animirane efekte. U isto vrijeme aplikacija izračunava – u ovisnosti od izloženosti suncu i korištenju zaštite – koja je vjerovatnoća obolijevanja od raka kože.

Također, aplikacija objašnjava korisniku kako na vrijeme prepoznati maligni melanom i njegove simptome. Na kraju, Sunface daje preporuke za pravilnu zaštitu od sunca i omogućava da se preko socijalnih mreža dijele animirani selfiji u formi video zapisa ili slike.

Savjet stručnjaka: UV zaštita umjesto solarijuma, to je recept za lijepu i zdravu kožu. Maligni melanom je izlječiv ako se otkrije na vrijeme. A Sunface je ozbiljno upozorenje kako se sačuvati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije