Aplikacija koja olakšava život slijepim i slabovidnim osobama

Radiosarajevo.ba
Aplikacija koja olakšava život slijepim i slabovidnim osobama
Kompanija Microsoft predstavila je novu aplikaciju za smart telefone koja se služi računarskom vizijom za opisivanje svijeta za osobe s oštećenim vidom.

Aplikacija funkcionira tako što korisnik kameru telefona usmjeri ka osobi, kako bi saznao ko je ta osoba i kako se osjeća. Kameru je moguće usmjeriti i ka nekom proizvodu, nakon čega će dobiti podatke o kakvom proizvodu je riječ.

Aplikacija funkcionira zahvaljujući vještačkoj inteligenciji koja radi na lokalnom nivou.

Kompanija je prototip predstavila prošle godine na Build konferenciji, ali je od danas na raspolaganju korisnicima u Americi, piše theverge.com

Osim što prepoznaje ljude koji su prethodno viđeni i pogađa godine i osjećanja nepoznatih osoba, napravljena je i da, na osnovu barkoda, identificira kućne uređaje. Također čita i skenira dokumente i prepoznaje američku valutu.

Pošto su svi računi u dolarima iste boje i veličine, osobama s oštećenim vidom se u tim situacijama teško znalaze. Aplikacija im pomaže da saznaju te informacije.

Najosnovnije funcije aplikacije se izvršavaju direktno na uređaju, što znači da je informacijama moguće pristupiti brže i kada nema stabilne internet konekcije. 

Aplikacija je najkorisnija za čitanje podataka poput znakova i menija, ističu iz Microsfta i dodaju da osnovni zadatak aplikacije nije samo prepoznavanje znakova, već i navođenje korisnika kako da najpreciznije postave kameru u cilju dobijanja podataka.

Aplikacija se od drugih sličnih razlikuje i u brzini, jer je informaciju moguće dobiti za svega nekoliko milisekundi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije