Znate li zašto Kate nosi vjenčani prsten, a William nikada nije

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto Kate nosi vjenčani prsten, a William nikada nije
Foto: Instagram / Vjenčanje princa Williama i Kate Middleton

Vojvotkinja Kate Middleton je nakon udaje za princa Williama na ruku uz 12-karatni zaručnički prsten s plavim safirom, koji je prije nje nosila princeza Diana, stavila i manje upečatljiv 18-karatni vjenčani prsten od velškog zlata. Njen suprug William u osam godina braka nikad u javnosti nije viđen s vjenčanim prstenom, a britanska javnost u nekoliko je navrata potegnula to pitanje.

Razlog je i ovog puta, kao i svaki put kad se javnost pita nešto o britanskim kraljevskim glavama, vrlo jednostavan. William ne voli nositi nakit i odlučio je da neće nositi vjenčani prsten. Kate, koja očito voli nakit, podržala je njegovu odluku. 

"Nakit mu nije drag, a palača je za ovu njegovu odluku znala i prije samog vjenčanja", rekla je Penny Junor, autorica knjige o vojvotkinji Camilli Parker Bowles za britanski Vogue.

"Kate i William pokazali su da su moderan kraljevski par, duboko uvjeren u snagu svoje ljubavi pa im to što on ne nosi prsten ne predstavlja problem", dodala je, prenio je Index

Iako u Velikoj Britaniji 90 posto muškaraca nosi vjenčani prsten, ni većina Williamovih prethodnika nije ga nosila. Tako njegov djed princ Philipp, koji je nedavno proslavio 70. godišnjicu braka s kraljicom Elizabetom II, nikad nije nosio vjenčani prsten.

Iznimka je Williamov otac Charles koji je tokom oba braka, i s Dianom i s Camillom, nosio svoj vjenčani prsten, doduše ne na prstenjaku, već na malom prstu poput pravog plemića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije