Zašto su Meghan i princ Harry sinu dali ime Archie Harrison?

Radiosarajevo.ba
Zašto su Meghan i princ Harry sinu dali ime Archie Harrison?
Foto: Instagram / Meghan Markle i princ Harry

Princ Harry i Meghan Markle sina su nazvali Archie Harrison Mountbatten-Windsor , imenom koji su britanski mediji već nazvali "neformalnim".

Zašto ste vojvođani i vojvođani od Sussexa odlučili baš za ta imena?

Daily Mail piše da je Archie skraćena verzija tradicionalnog škotskog imena Archibald koji nosi značenje "vjeran, odvažan i hrabar". Za razliku od mnogih drugih kraljevskih obitelji, maleni Archie ima samo jedno srednje ime - Harrison. 

Kako su fanovi kraljevske obitelji na društvenim mrežama već uočili, na ime aboridžinskog porijekla doslovno označava "sina od Harryja".

Ime Archie posljednjih je godina sve popularnije među Britancima te je, prema podacima Ureda za nacionalnu statistiku Velike Britanije, 2017. godine bilo jedno od 20 najpopularnijih imena za dječake u toj zemlji. Archie ima jednog imenjaka u svojim precima, i to s obiteljskim stranama princeze Diane.

Riječ je o Archibaldu Campbellu, koji je nosio titulu devetog grofa od Argylla, iz Škotske, prenosi Index.hr

Ime i prezime SAD i Veliku Britaniju

Iako su članovi kraljevske obitelji inače za svoje potomke bili braći imena iz relativno muških grupa imena koja su ranije nosili svoje preci, od početka je bilo jasno da će Harry i Meghan krenuti sa Sosvim drugačijim putem. U britanskim tabloidima se i prije rođenja djeteta pojavila informacija da se razmišlja o neuobičajenom za člana kraljevske obitelji ili imenom koje bi bilo relevantno i za Veliku Britaniju i za SAD.

SJ Ljungstrom sa ChannelMum.com za Daily Mail je rekla: "Iako su oba imena neuobičajena u kraljevskim krugovima, Archie je divan izbor jer objedinjuje raskoš i tradiciju, . Ali odražava i pomalo 'bezobrazne' osobine Harryja" 

"Harrison također savršeno objedinjuje američki i opći trend Commonwealtha korištenja prezimena kao imena", smatra ona. "Imena djeluju plemenito i kraljevski, ali imaju i toplu, brižnu stranu, baš kako je i sam par", zaključila je.

Archie neće imati službenu titulu kao njegovi rođaci, djeca princa Williama, nego će se oslovljavati "Master Archie".

Inače, ime Archie na presladak je način povezano je malenim princom Georgom koji je jednom prilikom otkrio da je njegov nadimak upravo - Archie.

Meghan i Harry obavili su sve na svoj način

Za razliku od svojih prethodnika, Meghan i Harry su odlučili da dokažu svijet svojim pokazateljima. Učinili su dva dana nakon porođaja (ne isti dan), u dvorcu Windsor (ne ispred bolnica) te pred manjom skupinom medija, među kojima je i američka TV kuća CBS, na kojoj je Meghanina bliska prijateljica Gayle King. 

Taj potez već je uspio izazvati brojne kritike među kojima su se našle i neke koje dolaze od kraljevske obitelji nekad bliskih ljudi.

"Ovo je čarolija. Imam dva najbolja dečka na svijetu. Maleni ima presladak temperament. Jako je miran. San snova", kazala je Meghan tokom predstavljanja sina javnosti.

Meghan Markle prvi put u sinu: "Ima najslađi temperament"

Princ Harry je dodao nešto na šta će se svaki otac nasmijati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije