Uprkos željama: Nesretnoj princezi Diani i ovo su promijenili u oporuci

Radiosarajevo.ba
Uprkos željama: Nesretnoj princezi Diani i ovo su promijenili u oporuci
Foto: Profimedia / Princeza Diana
Udajom za princa Charlesa dvadesetogodišnjoj Diani Spencer otvorena su vrata za život iz bajke, no on je bio sve samo ne bajkovit. Završio je tragičnom pogibijom 36-godišnje princeze Diane u saobraćajnoj nesreći.

Nakon rođenja sinova, princa Williama i princa Harryja, Lady Di i Charles su se sve više udaljavali, a nesretan brak okončan je u augustu 1996. godine. Prilika za novi početak i ljubavnu bajku izvan kraljevske porodice nije dugo trajala jer je princeza Diana izgubila život u saobraćajnoj nesreći samo godinu dana nakon razvoda.

Osim dvojice sinova, jedino što je ostalo iza nje bile su njezine posljednje želje zapisane u oporuci. Nažalost, ni one nisu izvršene po njezinoj volji, a krivce za to ne treba tražiti u kraljevskoj, nego u Dianinoj porodici.

Svoje posljednje želje Diana je sastavila i potpisala četiri godine prije pogibije, ali ih je nešto izmijenila nekoliko mjeseci nakon razvoda.

Prema izmijenjenoj oporuci, 75 posto Dianina nakita i imovine trebalo je biti podijeljeno između prinčeva Williama i Harryja, a preostalih 25 posto namijenila je za svojih 17 kumčadi. Svom batleru, s kojim je bila vrlo bliska, namijenila je 50 hiljada funti.

Brigu o ostatku Dianine imovine, tada vrijedne 21 milion funti, što bi bio ekvivalent današnjih 31,5 miliona funti, prinčevi William i Harry trebali su preuzeti s navršenih 25 godina života.

Zadaću raspodjele ostavštine u skladu sa svojim željama Diana je povjerila majci i sestri, naznačivši ih u oporuci kao izvršiteljice njezine posljednje volje, no ni one nisu opravdale njezino povjerenje.

Nakon Dianine pogibije posljednjeg dana augusta 1997. godine njezina majka i sestra u prosincu su na sudu ishodile redoslijed donošenja odluka koji im dopušta raspodjelu Dianine ostavštine na drugačiji način od onoga koji je ona navela u oporuci.

Prema njihovim izmjenama, prinčevima briga o Dianinoj imovini pripada tek s navršenih 30 godina života, iako su dohodak počeli primati u dobi od 25 godina.

Umjesto podjele 25 posto nakita i imovine princeze Diane, svako njezino kumče treba dobiti uspomenu na kumu, po izboru izvršitelja oporuke, i to tek kad mlađi princ Harry navrši 30 godina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije