Ameerah Al Taweel, saudijska princeza koja odbija nositi tradicionalnu odjeću

Radiosarajevo.ba
Ameerah Al Taweel, saudijska princeza koja odbija nositi tradicionalnu odjeću
FOTO: Facebook / Ameerah Al Taweel
Ameerah Al Taweel, prelijepa je saudijska princeza koja je izuzetno uspješna i koju je Forbs uvrstio među 100 najmoćnijih arapskih žena, no svjetsku slavu stekla je odricanjem od tradicionalne nošnje.

Naime, nakon obrazovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, tridesettrogodišnja princeza postala je inspiracija mladim ženama iz cijele Saudijske Arabije, koje oduševljava svojim stilom, prenosi .

Ona je jedna od prvih žena u svojoj domovini koja je odbila da prekriva kosi i nosi tradicionalne marame, te haljine prekrivaju cijelo tijelo. Kako i sama ističe, uvijek ostaje dosljedna sebi, pa bira odjevne kombinacije koje predstavljaju miks tradicionalnog i modernog.

Upravo zbog toga što ne želi da se povinuje zakonima i strogim normama Bliskog Istoka, Ameerah je postala velika inspiracija, a njena ljepota je magična i osvaja sve.

I dok su druge žene u Saudijskoj Arabiji, prema šerijatskom zakonu, obavezne da nose tradicionalnu odjeću i pokrivala za glavu, članice kraljevske porodice, čini se, oslobođene su i te obaveze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije