Samo on i niko drugi: Sin Meghan i Harryja jedina je osoba na svijetu koja ima ovo pravo

Radiosarajevo.ba
Samo on i niko drugi: Sin Meghan i Harryja jedina je osoba na svijetu koja ima ovo pravo
Foto: CNN / Princ Harry i Meghan Markle sa sinom

Sin princa Harryja i vojvotkinje Meghan Markle jedina je osoba na svijetu koja ima pravo postati i monarh i američki predsjednik, piše Daily Mail.

Naime, ta je kraljevska beba automatski postala britanski državljanin, na osnovu Harryjeva državljanstva, kao i zbog toga što je rođena u Velikoj Britaniji. Pod pretpostavkom da Meghan nije odustala od svog američkog državljanstva kad se udala za princa, dijete će dobiti i američko državljanstvo.

Drugim riječima, sin vojvode i vojvotkinje od Sussexa bi se jednog dana mogao kandidirati za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

U trenutku ulaska u utrku za predsjednika, nasljednik britanske kraljevske porodice morat će biti stariji od 35 godina. Drugi uslovje da na teritoriju SAD-a živi najmanje 14 godina.

Iako prinova ima male šanse da jednog dana postane monarh, s obzirom da ima još najmanje šest konkurenata, historičari tvrde da nije neobično da se u britanskoj hiostoriji red preskoči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije