Salma Hayek: Pola stoljeća meksičke kraljice

Radiosarajevo.ba
Salma Hayek: Pola stoljeća meksičke kraljice
/ Foto: ProSieben Television GmbH
Najpoznatija meksička glumica 2. septembra slavi 50. rođendan.

Salma Hayek je danas jedna od najpoznatijih i najljepših holivudskih glumica, poslovna i ambiciozna žena. Rođena je i odrasla u bogatoj porodici - njena majka je bila operska pevačica  a otac direktor naftne kompanije. 

Sâma kaže da je bila razmaženo dijete - roditelji su je rijetko zvali po imenu, a najčešće "princeza". 

U 23. godini Salma Hayek dobija svoju prvu glavnu ulogu u meksičkoj sapunici 'Teresa' i postaje filmska zvijezda u domovini.

Međutim, ovoj ambicioznoj ljepotici to nije bilo dovoljno i kreće u osvajanje Hollywooda. Godine 1991. preselila se u Los Angeles da usavrši engleski jezik. Nije ga mogla naučiti na drugi način zbog disleksije.

Globalnu popularnost stiče 1994. u TV-seriji 'Racers' koju je režirao Amerikanac meksičkog porijekla Robert Rodriguez. Godinu kasnije glumi u Rodriguezovom filmu 'Desperado' gdje joj uloga partnerice Antonia Banderasa donosi status "latinoameričke Barbie".

Svjetsku slavu donosi joj 1996. horror-triler 'Od sumraka do zore' u kojem je glumila vampir-striptizetu Esmeraldu (Santanico Pandemonium). Kažu da je antologijska scena plesa s zmijom – čista improvizacija Salme Hayek.

Uslijedilo je još nekoliko važnih uloga  (Wild Wild West, Dogma) prije nego se u biografskom filmu 'Frida' pojavila kao glumila, ali i kao producent te zaradila nominaciju za Oskara za najbolju žensku ulogu.

Danas je uspješna poslovna žena, aktivistkinja u borbi za prava glumica Hollywooda. Stalno ponavlja da je savršeno sretna, čak i kad nema posla na filmu uživa u životu s porodicom – suprugom, francuskim milijarderom François-Henri Pinaultom i 8-godišnjom kćerkom po imenu Valentina Paloma.

Sretan rođendan, Salma Hayek!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije