Princeza Diana 20 godina nakon smrti ponovo u centru pažnje

Radiosarajevo.ba
 Princeza Diana 20 godina nakon smrti ponovo u centru pažnje
Foto: EPA / Princeza Diana u BiH
Od televizijskih dokumentaraca i ličnih sjećanja njenih sinova do novih teorija zavjere o nesreći u Parizu, princeza Diana, 20 godina nakon smrti, ponovo je na naslovnicama medija.

Diana je poginula 31. augusta 1997., kada se automobil u kojem je bila zajedno s ljubavnikom Dodijem al-Fayedom zabio u stup pariškog tunela, bježeći od paparazza koji su ih slijedili na motorima.

Prva supruga prestolonasljednika Charlesa, Diana je bila sjajna princeza u središtu kraljevske sapunice igrane pred svjetlima medija, što ju je vjerojatno pretvorilo u najpoznatiju ženu na svijetu.

Njena smrt izazvala je najveći javni izljev tuge u modernoj britanskoj historiji.

"Neće nikada biti nekoga kao Diana", kaže Ingrid Seward, glavna urednica časopisa Majesty i autorica knjige "Diana: The Last Word".

Prijašnje godišnjice njene smrti prolazile su s manje pažnje, sugerirajući da je "narodna princeza", kako ju je nazvao tadašnji premijer Tony Blair, ponešto izgubila od svoje privlačnosti.

"Bilo je razdoblje početkom stoljeća kada se o Diani malo govorilo", rekao je njen bivši thelohranitelj Ken Wharfe.

Ali kako se približava 20. godišnjica pariške nesreće, Diana se vraća u fokus.

Jedan od razloga je i taj što prinčevi William i Harry sve otvorenije govore o traumi gubitka majke, piše Hina.

U dokumentarcima prikazanima u posljednjih pola godine, William (35) je rekao da je šok izazvan majčinom pogibijom i dalje u njemu, dok je tri godine mlađi Harry kazao da je u svojim dvadesetim godinama potražio stručnu pomoć kako bi se mogao nositi s gubitkom.

"Ona je i dalje naša mama", rekao je Harry u intimnom dokumentarcu "Diana, Our Mother: Her Life and Legacy".

"Naravno da kao sin mislim da je bila najbolja mama na svijetu. Obasipala nas je ljubavlju".

Gotovo 10 miliona Britanaca gledalo je taj dokumentarac, a drugi, nazvan "Diana In Her Own Words" i prikazan ranije u augustu, gledalo ih je još 3,5 miliona, što je bila najgledanija emisija na Channel 4 ove godine.

Slične emisije prikazane su ili se pripremaju i u Americi, gdje je Diana imala mnogo obožavatelja od bajkovita vjenčanja s Charlesom 1981. pa sve do smrti. Oko 33 miliona Amerikanaca gledalo je njen pogreb 1997.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije