In memoriam / Preminuo slavni arhitekta I.M. Pei u 102. godini

17. 05. 2019. u 10:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Američki arhitekt kineskog porijekla I.M. Pei umro je u 102. godini, potvrdio je u četvrtak Mar Diamond, glasnogovornik njegove njujorške firme "Pei Cobb Freed & Partners". Jedan od Peiovih sinova, Li Chung Pei, rekao je za New York Times da mu je otac umro u noći sa srijede na četvrtak.

Njegov moderni dizajn i visokoprofilni projekti, poput staklene piramide pariškog muzeja Louvre, učinili su ga jednim od najpoznatijih i najplodonosnijih arhitekata 20. stoljeća.

Projekti širom svijet

Ieoh Ming Pei, sin istaknutog bankara u Kini, napustio je svoju domovinu 1935. godine, preseljenjem u Sjedinjene Američke Države studirao je arhitekturu na Massachusetts Institute of Technology i Univerzitetu Harvard, a 1955. u New Yorku osniva svoju kompaniju.

Muzeji, općinske zgrade, hoteli, škole i drugi objekti koje je Pei projektovao širom svijeta pokazuju preciznu geometriju i apstraktan kvalitet, uz poštovanje prema svjetlu, uglavnom uz korištenje kamena, betona, čelika i stakla, piše Reuters.

Obnova pariškog muzeja Louvre, čiji dijelovi datiraju iz 12. stoljeća, pokazao se kao najkontroverzniji Peiov rad, a za taj posao angažovao ga je francuski predsjednik Francois Mitterrand. Pei je tako na ulazu u taj poznati muzej projektovao staklenu piramidu, s tri manje piramide u blizini, što je predstavljalo upečatljiv kontrast postojećim objektima Louvrea u klasičnom francuskom stilu.

To je izazvalo ljutnju mnogih Francuza, neki su tamošnji mediji takvo rješenje opisali i kao "dodatak Disneylandu", dok je i sam Pei priznao da je Louvre nesumnjivo njegov najteži posao u karijeri.

Pomoć studentima

Pei je i u nekim ostalim značajnim radovima koristio motiv staklene piramide, pa ju je tako dizajnirao i na ulazu u Kuću slavnih Rock and rolla u Clevelandu.

Ostali značajni radovi uključuju i projektovanje knjižnice John F. Kennedy u Dorchesteru u Bostonu, Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Boulderu u američkoj saveznoj državi Colorado, istočnog krila Nacionalne umjetničke galerije u Washingtonu, gradske vijećnice u Dallasu i Muzej islamske umjetnosti u Dohi.

Pei je 1983. osvojio međunarodnu nagradu za arhitekturu Pritzker, a osvojenih 100.000 dolara iskoristio je za pokretanje programa za kineske arhitekte koji žele studirati u SAD-u.

NEMA KOMENTARA