Preminuo Fats Domino, legenda rokenrola

Radiosarajevo.ba
Preminuo Fats Domino, legenda rokenrola
Fats Domino, jedan od najutjecajnijih rock and roll izvođača 50-ih i 60-ih godina, umro je u 89 godini, pišu svjetski mediji.

Informaciju o smrti potvrdila je njegova kćerka Karen Domino White koja je za WWL TV izjavila da je umro mirno okružen svojom porodicom i prijateljima.

Američki rock and roll umjetnik bio je poznat po svojim pjesmama Is not That Shame i Blueberry Hill.

Počeo je s karijerom 1949. kada je s pjesmom The Fat Man prodao preko milion kopija.

Među prvima je kojem je to uspjelo s nekom rock and roll pjesmom. U njegovoj dugoj karijeri, uspješne su bile 50-te godine i počeci 60.-tih, 20. stoljeća.

Imao je 40 pjesama na top-listi 10 najboljih R&B pjesama i 11 pjesama na top-listi 10 najboljih pop pjesama. Promijenio je diskografsku kuću 1963. godine, što je dovelo do manje uspješnih pjesama.

Poslije 1980. godine, odlučio je trajno živjeti u rodnom New Orleansu, gdje se najbolje osjećao.

Primljen je Rock and roll kuću slavnih 1986. godine te je pozvan da nastupa u Bijeloj kući. Za vrijeme uragana Katrina, koji je pogodio New Orleans 2005., nije želio napustiti svoju kuću zbog bolesne žene. Preživjeli su uragan, ali je kuća uništena.

Rijetko je nastupao poslije uragana. Nastupio je neočekivano na humanitarnom koncertu Domino Effect 2009. za pomoć žrtvama uragana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije