Zvijezda "Kućanica" ide u zatvor jer je dala mito za upis kćerke na fakultet

Radiosarajevo.ba
Zvijezda "Kućanica" ide u zatvor jer je dala mito za upis kćerke na fakultet
Foto: RTL / Zvijezda "Kućanica" ide u zatvor jer je dala mito za upis kćerke na fakultet

Američka glumica Felicity Huffman (56) osuđena je na dvije sedmice zatvora jer je platila 15.000 dolara kako bi falsificirala prijemni ispit svoje starije kćeri za univerzitet, u sklopu velikog korupcijskog skandala na američkim sveučilištima.

Huffmankoja je postala svjetski poznata ulogom u tv-seriji "Kućanice", u maju je priznala krivicu, odnosno da je platila 15.000 dolara osobi iz kompanije specijalizirane za pripremu testova SAT za upis na američkom univerzitetu, kako bi popravila rezultate svoje starije kćeri.

Radi se o najvećoj prevari vezanoj uz upise na sveučilišta u američkoj historiji.

Dobitnica Emmyja za "Kućanice" koja je nominirana i za Oscar za ulogu u filmu "Transamerica", Huffman je među 33 roditelja optužena u martu zbog učešća u prijevari kojom su svoju djecu htjeli upisati na sveučilišta poput Yalea, Georgetowna i Sveučilišta Južne Kalifornije, piše Index. 

Vlasti tvrde da je zavjeru vodio bivši savjetnik za upis na kalifornijska sveučilišta William "Rick" Singer, koji je priznao krivicu za organizaciju prijevare i davanje mita trenerima da bi kandidate lažno predstavljao kao sportaše. 

Tužitelji su objavili da je 56-godišnja Huffman dala 15.000 dolara Singerovoj zakladi kako bi njegov saradnik 2017. potajno ispravio odgovore njegove kćeri na maturi. 

Glumica je prva od tridesetak osuđenih roditelja u toj aferi, koja je pogodila američki jet set.

Među njima su glumica Lori Loughlin koja je glumila u seriji "Puna kuća" te niz uglednih poslovnih ljudi i oadvokata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije