Počelo suđenje Harveyu Weinsteinu: Podignuta još jedna optužnica za silovanje

Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje Harveyu Weinsteinu: Podignuta još jedna optužnica za silovanje
EPA / Harvey Weinstein

Suđenje Harveyju Weinsteinu, bivšem filmskom mogulu i producentu optuženom za seksualno uznemiravanje i silovanje, počelo je danas na sudu na Manhattanu, a nedugo nakon početka suđenja Weinstein je optužen i u Los Angelesu.

Prijeti mu doživotni zatvor

Nekada jedan od najmoćnijih holivudskih producenata, 67-godišnji Weinstein izjavio je da se ne osjeća krivim po optužbama koje su iznijele dvije žene u New Yorku. Bude li proglašen krivim za najteže kazneno djelo, ono za silovanje, čeka ga doživotni zatvor.

Nedugo nakon početka suđenja u New Yorku, tužilaštvo u Los Angelesu optužilo ga je za seksualni napad na dvije žene 2013., kazala je u ponedjeljak tužiteljica Los Angelesa Jackie Lacey. Jednu je po optužbama silovao. U Kaliforniji mu zbog toga prijeti do 28 godina zatvora. Njegov glasnogovornik nije želio to komentirati.

Slijedi izbor porote

Weinstein je u sudnici u New Yorku proveo manje od dva sata dok su pravni timovi rješavali posljednja proceduralna pitanja prije početka procesa izbora porote u utorak, što neće biti laka zadaća.

Ispred sudnice je grupa "Silence Breakers", koja okuplja žene koje ga terete uključujući Rosannu Arquette i Rose McGowan, održala novinsku konferenciju tražeći da on odgovara za svoja nedjela.

Arquette je poručila da je došao kraj spolnom uznemiravanju na radnim mjestima i raširenoj kulturi šutnje koja je ohrabrivala ljude poput njega.

Dosad je više od 80 žena optužilo Weinsteina za spolna uznemiravanja koja su trajala desetljećima, a među njima su neke velike filmske zvijezde.

Weinstein je u New Yorku optužen za seksualno zlostavljanje dviju žena, jedne 2006., a druge 2013. godine.

Jedna od njih, bivša asistentica producenta Mimi Haleyi, rekla je da ju je Weinstein seksualno napao 2006. Tužitelji tvrde da je Weinstein silovao drugu ženu, no njezino ime još nije javno objavljeno.

Pokret #MeToo

Javne optužbe brojnih žena pridonijele su pokretanju pokreta #MeToo u sklopu kojega su stotine oštećenih javno optužile moćne muškarce u politici, u medijima, na radnim mjestima i u šoubiznisu za seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje.

Weinstein je optužbe podignute protiv njega negirao uz objašnjenje da su svi takvi susreti bili sporazumni.

Weinstein i uprava njegova bankrotiranog filmskog studija početkom decembra prošle godine postigli su nagodbu vrijednu 25 miliona dolara s desecima žena koje su ga optužile za spolno zlostavljanje.

Nagodba, bude li potvrđena na sudu, privest će kraju gotovo sve građanske tužbe glumica i bivših zaposlenica koje ga terete za seksualno zlostavljanje. Odštetu ipak neće platiti on osobno, nego osiguravajuća društva koja vodi stečaj njegove tvrtke, a on neće morati niti priznati da je počinio išta loše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije