Najbogatija žena svijeta je Alice Walton: Novac troši na umjetnost

Radiosarajevo.ba
Najbogatija žena svijeta je Alice Walton: Novac troši na umjetnost
Na posljednjoj listi najbogatijih ljudi svijeta časopisa Forbes ove godine se našlo i rekordnih 256 žena. Njihovo bogatstvo je u poređenju s prošlom godinom povećano za 20 posto i premašilo je bilion dolara.

Najbogatija žena svijeta je Alice Walton, nasljednica osnivača Walmarta i njeno bogatstvo naraslo je s 33.8 na 46 milijardi dolara. Walmart je najveća svjetska kompanija za trgovinu i najevći maloprodajni lanac, a nedavno se uspješno probio i na polje Internet trgovine.

Alice svoj novac troši na umjetnost. Već kao dijete kupila je reprodukciju Picassove slike za dva dolara. Skupila je veliku kolekciju umjetnina, a u njenom vlasništvu nalaze se djela američkih umjetnika poput Andyja Warhola, Normana Rockwella i Georgiea O'Keefea. Kako bi predstavila sve skupljene umjetnine otvorila je i muzej.

Međutim njen život nosi i dosta kontraverzi. Učestvovala je u nekoliko saobraćajnih nesreća i utvrđeno je da je vozila u pijanom stanju.

Walmart je u valsništvu Alice Walton - undefined

Walmart je u valsništvu Alice Walton

Druga najbogatija žena svijeta je Francoise Bettencourt Meyers, kćerka Liliane Bettencourt. Liliane koja je bila na čelu kozmetičkog diva L'Oreal umrla je 2017. godine u 94. godini života. Njena imovina procijenjena na 42.2 milijarde dolara

Treća je Susanne Klatten, koja ima udio u BMW-u, a njeno bogatstvo je procijenjeno na 25 milijardi dolara. Četvrta je Jacqueline Mars.

U njenom je vlasništvu čuveni brend slatkiša Mars, a njeno bogatstvo procijenjeno je na 23.6 milijardi dolara. Peta je Yang Huiyan iz Kine koja se bavi nekretninama. Njenog bogatstvo iznosi 21.9 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije