Otvoren testament: Kome je Esma Redžepova ostavila svu imovinu

Radiosarajevo.ba
Otvoren testament: Kome je Esma Redžepova ostavila svu imovinu
Arhiv / Esma Redžepova
Kraljica romske muzike Esma Redžepova Teodosievska do kraja je ostala kraljica. Prije dva dana otvoren je njen testament u kojem stoji da svu svoju imovinu ostavlja Makedoniji.

"Godinama je govorila da želi svoj dom kulture i humanosti da ostavi Makedoniji, a to obećanje je i ispunila. Prekjučer je otvoren testament Esme u kome jasno stoji da svu imovinu daruje državi. Esma je mnogo voljela Makedoniju i Makedonija je voljela Esmu. Svuda po svijetu, u svim intervjuima je pominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pjesmu, dušu i misao. Zato je Esma svu svoju imovinu poklonila Makedoniji", rekla je za Radio Slobodnu Makedoniju Zorana Kostovska, njena najbliža saradnica.

Esma Redžepova Teodosijevska je umrla 11. decembra prošle godine nakon kratkog bolovanja. Legendarna pjevačica je preminula u 73. godini života, piše Telegraf.rs.

Održala je bezbroj koncerata po cijelom svijetu i humanitarnih akcija, a iza sebe je ostavila 47 djece koje je usvojila, odgojila i izvela na put.

Kraljica romske muzike, poznata i cijenjena u svijetu, pjevala je pred velikim državnicima – Titom, Gadafijem, Hruščovom, Sadamom Huseinom, Rezom Pahlavijem, Indirom Gandi… Obišla je sve kontinente – i to nekoliko puta, a njeni koncerti su uvek bili dupke puni. Mogla je živjeti u bilo kojoj svjetskoj prijestolnici, ali se uvijek vraćala kući, u njeno rodno Skoplje, gdje je rođena 8. augusta 1943. godine u ulici Ivo Lola Ribar broj 20, u kući koja više ne postoji.

Kao da je predosjetila da joj se bliži kraj, Esma je sredinom juna prošle godine počela da piše testament. Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno njenu kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti “Stevo i Esma Teodostievski“ u Skoplju, testamentom ostaviti državi Makedoniji. Muzej, koji je bio i njen dom, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

"Nakon moje smrti javnost će moći da vidi i brojne nagrade i priznanja koje sam dobila za moj humanitarni rad, a o kojima nisam govorila. Sve ću to pokloniti državi sigurna da će nastaviti da njeguje moj lik i djelo. Želim da Muzej Esme i Steve postane kulturni dom gdje će se okupljati narod i održavati humanitarne aktivnosti, a u donjem dijelu Muzeja želim da se otvori narodna kuhinja", rekla je Esma prije smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije