Otkriveno na šta milijarder Bill Gates troši novac

Radiosarajevo.ba
Otkriveno na šta milijarder Bill Gates troši novac
EPA / Bill Gates

S neto vrijednošću procijenjenom na oko 89 milijardi američkih dolara, suosnivač Microsofta Bill Gates jedan je od najbogatijih ljudi svijeta. Ako bi trošio milion dolara dnevno, trebalo bi proći 245 godina prije no što bi potrošio zadnji dolar.

Gates je, skupa s Paulom Allenom, pokrenuo Microsoft 1975. godine. U 31. godini bio je najmlađi milijarder na svijetu u to vrijeme. S izdanjem Windows 95 je 1995. postao najbogatijim čovjekom svijeta. Od tad je pri vrhu te top liste.

U dobrotvorne svrhe dao je 41,3 milijarde dolara.  Sa suprugom i Warrenom Buffetom je 2010. osmislio i realizirao Zavjet darivanja (The Giving Pledge). Ko na njega pristane, obvezuje se dati pola svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

No, to ne znači kako se ne zna i počastiti. Naprimjer, 1997. je kupio mlažnjak vrijedan 21 miliona dolara. Tokom godina posjedovao je hrpe luksuznih automobila. U jednom od njih - Porscheu 911 - zaradio je kaznu zbog prebrze vožnje. 

Također raspolaže i povećom zbirkom umjetnina. Za sliku Winslova Homeraje 1988. platio 36 milijuna dolara. Ta slika visi u njegovom domu u Seattleu, vrijednom 63 milijuna dolara. Kuća ima 24 kupaonice, šest kuhinja, dvoranu u koju stane 200 osoba, kućno kino i umjetni potok s ribama, piše Business Insider.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije