Otkriveno koliko Instagram zvijezde stvarno zarađuju po jednoj objavi

Radiosarajevo.ba
Otkriveno koliko Instagram zvijezde stvarno zarađuju po jednoj objavi
Foto: Pixabay / Ilustracija

Instagram svojim objavama svakodnevno pune mnogobrojni influenceri i blogeri čije profile prati i po nekoliko miliona ljudi. Tim objavama zarađuju visoke svote novca, a u nedavnom ispitivanju otkriveno je ono što zanima mnoge - o kojim je iznosima zapravo riječ?

Prema UK Bloggers Survey 2019 anketi koju su proveli Univerzitet iz Canterburyja i kompanija za odnose s javnošću Vuelio, prosječan influencer na jednoj sponzoriranoj objavi može zaraditi između 100 i 1000 funti, odnosno od 228 do 2280 KM.

Taj faktor određuje broj ljudi koji ih prati i proizvod ili usluga koju reklamiraju. Stručnjaci su dokazali da je najpopularniji iznos koji Instagram zvijezde traže 250 funti, to jest 570 KM.

Istraživanje je provedeno da bi se uvidjelo kako britanski influenceri, PR stručnjaci i blogeri mijenjaju društvo, kojim se temama bave te koliko se njihova uloga i utjecaj mijenjaju, piše Index.hr.

Dokazano je i da je u 2018. godini broj "profesionalnih blogera" znatno porastao, kao i broj onih kojima je to primaran izvor prihoda. Također, anketa kaže da su profesionalni blogeri najčešće žene koje pokrivaju teme s područja mode, ljepote, putovanja, kulinarstva, roditeljstva i lifestylea.

No, koliko je potrebno uložiti u taj posao?

30 posto ispitanika provodi više od 30 sati tjedno radeći na svom sadržaju i budućim objavama, a njihove profile mjesečno prati sve veći broj različitih korisnika. Uprkos tome, gotovo više od polovine ispitanika izjavili su kako rade prema onoj "manje je više" pa sadržaj objavljuju jednom sedmično.

10 najvećih svjetskih influencera koji zarađuju i po milion dolara po objavi

Pojavom društvenih mreža i njihovim stasanjem odjednom su na svoje došli blogeri i sasvim nedavno - influenceri . Upravo ovi posljednji - influenceri, preko noći su postali nevjerojatno popularni jer uz pomoć samo jednog medija, najčešće Instagrama, dopiru do vrlo velikih masa pratitelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije