Oscara za najbolji film dobio Moonlight, glumci godine Emma Stone i Casey Affleck

Radiosarajevo.ba
Oscara za najbolji film dobio Moonlight, glumci godine Emma Stone i Casey Affleck
Sinoć je u Dolby Theatreu održana 89. dodjela Oscara koju je obilježio gaf godine.

Naime, La La Land je proglašen filmom godine, a nakon što su se producenti već zahvalili, shvatili su da je u pitanju greška. Naime, Warren Beatty krivo je pročitao ime dobitnika te je na kraju Oscara za najbolji film osvojio Moonlight.

Oscara za najbolju režiju osvojio je Damien Chazelle za film La La Land i postao najmlađi redatelj u povijesti koji je osvojio Oscara. 

Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu osvojio je Casey Affleck za ulogu u filmu Manchester by the Sea, te se zahvalio i bratu Benu na podršci. Najbolji sporedni glumac je Mahershala Ali za ulogu također u Moonlightu.

Emma Stone je najbolja glumica, osvojila je Oscara za ulogu u filmu La La Land, dok je talentirana Viola Davis dobila kipić za sporednu ulogu u filmu Fences.

Najbolji kratki film je britanski Bijele kacige, najbolji dokumentarac je mađarski film Pjevaj, Knjiga o džungli osvojila je kipić za vizuelne efekte, a John Gilbert za montažu u filmu Greben spašenih. Najbolji scenarij napravio je Kenneth Lonergan, za film Manchester after Sea.

La La Land je na kraju osvojio šest, a Moonlight tri Oscara.

Dodjelu Oscara ove godine u Dolby Theatreu u Los Angelesu vodio je komičar Jimmy Kimmel. Spektakularnu večer u otvorio je Justin Timberlake izvedbom singla Can't Stop the Feeling.

Najbolji strani film "The Salesman"

Najbolji film izvan engleskog govornog područja je iranski The Salesman. Režiser Asghar Fahri se nije pojavio na dodjeli, prozvavši Donalda Trumpa zbog uvođenja zabrane ulaska muslimana u SAD. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije