"On je bio s ljubavnicom na jahti, a ona je rađala njihovo mrtvo dijete"

Radiosarajevo.ba
"On je bio s ljubavnicom na jahti, a ona je rađala njihovo mrtvo dijete"
Foto: CNN / Porodica Kennedy

Vjenčanje "zlatnog američkog para" bio je najveći društveni događaj sezone. Mladi i privlačni John F. Kennedy pred kojim se smiješila velika politička karijera oženio je Jacqueline Bouvier, novinarku Washington Times Heralda.

Pripadnica ugledne katoličke obitelji imala je tada 24 godine, završen studij francuske književnosti i bila je idealna mladenka za mladog i perspektivnog političara. Budućem predsjedniku Kennedyju tada je bilo 36 godina i malo prije toga je bio izabran za američkog senatora.

Da je Jackie slutila što će je snaći u tom braku, vjerojatno se ne bi udala, smatra njena dugogodišnja prijateljica, muzičarka Carly Simons. Ona je u svojoj novoj knjizi Touched by the Sun: My Friendship with Jackie otkrila neke dosad nepoznate detalje iz života najpoznatije Prve dame u historiji.

Njih dvije su se sprijateljile 1983, kad su se upoznale u Martha's Vineyardu. Uprkos razlici od 16 godina među njima, odmah su razvile snažno prijateljstvo, a Carly je Jackie opisala kao "majku koju nikad nije imala".

Velik dio knjige posvetila je braku s Johnom i tugom proizašlom iz njega.

Jackie je Kennedyju rodila četvero djece, od kojih je dvoje umrlo. Posebno je tužan bio slučaj kad je Jackie bila u bolnici gdje je rodila mrtvorođenu djevojčicu Arabellu 1956. godine. Očajna od boli, bila je posve sama, dok se John provodio na jahti koja je plovila Mediteranom. U njegovom su društvu navodno bili prijatelji, no Carly je u knjizi otkrila da se znalo kako je na brodu i njegova ljubavnica.

"Nije pridavala toliko značaja njegovim izvanbračnim vezama kao što bi to druge žene činile, jer je bila sigurna kako nju voli puno više nego bilo koju drugu ljubavnicu. No, to što nije bio kraj nje kad je izgubila bebu, užasno ju je boljelo", napisala je Carly.

Jednom je prilikom nazvala čak i Marilyn, rekavši joj: "Marilyn, udat ćeš se za Jacka, to je odlično... I preselit ćeš se u Bijelu kuću te ćeš preuzeti poslove prve dame, a ja ću se iseliti i svi problemi postat će tvoji”.

"Nisam je iznevjerio jer je u svemu stavljam na prvo mjesto", rekao je Kennedy 1962. priznajući da vara suprugu.

No, Marilyn se nikad neće udati za Johna, nađena je mrtva godinu dana prije Kennedyjeva ubistva. Jackie tada nije mogla slutiti kako će je od muža rastaviti smrt, a ne fatalne žene.

Još manje je slutila da će jednog dana biti udana za sirovog i prebogatog grčkog brodovlasnika, ružnog čovjeka s čijim je bogatstvom bila opsjednuta njezina sestra. Aristotel Onassis, najpoznatiji grčki bogataš, brodovlasnik koji je u drugoj polovici 20. stoljeća imao najmoćniju trgovačku flotu. Ni s njim joj u braku nisu "cvjetale ruže", piše Simons, navodeći kako je zbog njega više patila nego zbog Kennedya.

"Onassis nije skrivao svoju ljubavnu veze s opernom pjevačicom Mariom Callas. I ne samo to, on je Jackie emotivno zlostavljao, nabijajući joj tu aferu u lice i ni ne trudeći se skrivati je", stoji u knjizi.

"Umislio si je da je Odisej, a ja ga nisam htjela razuvjeravati" citirala je Simmons svoju prijateljicu, navodeći kako je Aristotel ima zlu ćud te je često razbijao tanjure i druge stvari, a bio je toliko maliciozan da je Jackie znao govoriti kako je imao prste u ubojstvu njenog prvog supruga.

Kada je Onassisov sin Alexander poginuo u avionskoj nesreći 1973. godine, njegovo zdravlje počelo je slabjeti, te je umro dvije godine poslije pa je Jackie po drugi put sa 46. godina postala udovica. Nakon smrti i pravne bitke s njegovom jedinom kćerkom Athinom naslijedila je 26 milijuna dolara.

U knjizi je opisana i epizoda u kojoj je Carly upoznala Jackie s glumcem Alecom Baldwinom. Ona je tada imala 62 godine, a on 33. Bili su u zajedničkom izlasku s Carly i njenim suprugom na premijeri mjuzikla u Broadwayu.

Jackie je navodno tada bila maskirana kao francuska kurtizana te je djelovala kao kopija "Madame Pompadour", piše Simons. Iako nije precizirala što se tačno dogodilo s njih dvoje, rekla je kako je "kemija bila očita, a večer je bila čarobna", piše Express.hr.

Jackie Kennedy umrla je u maju, 1994. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije