Održano prvo takmičenje za Miss svijeta za osobe s invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Održano prvo takmičenje za Miss svijeta za osobe s invaliditetom
Prvo takmičenje za Miss svijeta za osobe s invaliditetom (Miss Wheelchair World 2017) održano je u poljskoj prijestonici Varšavi.

Od 24 učesnice takmičenja koje je održano u subotu, pobjedu je odnijela studentkinja psihologije i socijalne pedagogije iz Bjelorusije Aleksandra Čičikova, prenosi AFP.

Nije bitno ko odnosi krunu. Sve smo pobjednice. Ovo nam je prva posebna prilika da pokažemo svijetu da mi možemo raditi šta god poželimo”, rekla je 28-godišnja profesionalna košarkašica u kolicima iz Čilea.


Takmičarke su se pojavile u tradicionalnim nošnjama, koktel i večernjim haljinama, izvodile su ples krećući se kolicima same ili uz nečiju pomoć.

One su uglavnom govorile o ličnim iskustvima i izazovima koje donosi život u kolicima.

Jedna od njih je Maria Diaz koja sa nevjerovatno stilizovanom večernjom haljinom i savršenom frizurom izgleda kao bilo koja lepotica koja učestvuje na takmičenju za miss, osim što se nalazi u kolicima, na koje je osuđena kada je prije deset godina stranac pucao u nju.

Miranda Baker iz Holandije, žrtva je greške ljekara, a Poljakinja Beata Jaloha završila je u kolicima kada je na nju pao čovjek koji je skočio u pokušaju samoubistva.

Ovo je prva inicijativa ove vrste u svijetu, a cilj je da se "promijeni slika žena u kolicima kako ne bi nalazile na osude samo zbog" njihovog invaliditeta rekla je šefica fondacije "Samo Jedan" koja je organizovala takmičenje Vojtašek Ginalska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije