Mjesec i po nakon nesreće: Supruga Šabana Šaulića saznala koliku će imati penziju

Radiosarajevo.ba
Mjesec i po nakon nesreće: Supruga Šabana Šaulića saznala koliku će imati penziju
Foto: Blic.rs / Goca ljubi Šabanov kovčeg

Nakon samo mjesec otkad je preminuo legendarni pjevač Šaban Šaulić, njegova udovica Gordana Šaulić, dobila je rješenje o penziji koju će ubuduće primati, a koju je naslijedila od pokojnog supruga. 

Novi detalji saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Šaban Šaulić

Objavljen posljednji snimak Šabana Šaulića

Poginuo pjevač narodne muzike Šaban Šaulić

Kako prenose srbijanski mediji od izvora bliskog porodici pokojnog pjevača, Šaulić je nekoliko decenija uplaćivao doprinose u Austriji, na osnovu čega će njegova supruga Goca dobivati penziju od 3.600 eura mjesečno. 

„Šaban je više od 30 godina uplaćivao doprinose i plaćao porez u Austriji, zbog čega je stekao austrijsku penziju. Nažalost, nije stigao u njoj uživati jer je prerano otišao, ali je zato njegovu penziju naslijedila Goca“, rekao je za Alo.rs izvor blizak porodici Šaulić. 

Kako je objasnio izvor, taj iznos se ne može porediti s mjesečnim primanjima koje je Šaban tokom života zarađivao od muzike, ali je u neku ruku utjeha porodici da ipak neće ostati bez dinara.

Goca ljubi Šabanov kovčeg - undefined

Foto: Blic.rs: Goca ljubi Šabanov kovčeg

„Šaban je mjesečno zarađivao honorare kakvim je malo koji pjevač mogao da se pohvali, a tako je bilo bukvalno od početka njegove karijere. Bio je jedan od omiljenih pjevača na romskim veseljima, a za nekoliko sati pjevanja na svadbama dobivao je honorare i do 15.000 eura. Ni veliki bakšiši ga nisu zaobilazili, a on je volio da šakom i kapom dijeli višak sa svojim muzičarima. Bio je jedan od plaćenijih i zauzetijih, ako ne i najangažiraniji pjevač na našoj estradi, a njegova porodica je navikla na visoki standard života. To će se sada, uprkos velikoj penziji, ipak morati promijeniti“, priča izvor.

Kako kaže, Goca vjerovatno više neće moći trgovati nekretninama kao ranije, ali će barem imati Šabanovu penziju, od koje će moći pristojno živjeti.

„Poznato je da je Goca godinama razvijala biznis s preprodajom nekretnina i to joj je išlo od ruke. Dio novca od Šabanovih nastupa je ulagala u nekretnine, koje bi renovirala i kasnije preprodavala za mnogo više para. Ali sada se neće moći baviti tim poslom jer novca za ulaganje više nema, ali će barem živjeti bolje nego većina ljudi u Srbiji“,  kaže izvor koji je upoznat s primanjima porodice Šaulić.

Kako još kaže, Šabanova odluka da doprinose uplaćuje u Beču, gdje je i živio devedesetih godina prošlog stoljeća, ispostavila se kao pametan potez.

Nije Šaban uplaćivao doprinose zbog inozemne penzije, već samo zbog toga što tih godina ta zona nije bila precizno pravno regulirana. Sav porez od prihoda uplaćivao je također u Beču, jer je imao i njihovu radnu dozvolu“, kaže izvor blizak porodici Šaulić i dodaje:

„Sada se pokazalo da je donio pravu odluku, jer bi njegova supruga u Srbiji mogla naslijediti penziju od maksimalno 300 eura, dok će iz Beča svakog mjeseca stizati 3.600 eura do kraja njenog života“.

Podsjetimo, jedan od najpoznatijih pjevača narodne muzike na području bivše Jugoslavije Šaban Šaulić (67) podlegao je povredama koja je zadobio u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Njemačkoj, 17. februara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije