Misterij smrti Michaela Jacksona: Evo što se zaista događalo u zadnja 24 sata

Radiosarajevo.ba
Misterij smrti Michaela Jacksona: Evo što se zaista događalo u zadnja 24 sata
Youtube/Screenshot / Michael Jackson i Bigi

Jučer je (25. juni) obilježena deseta godišnjica smrti Michaela Jacksona, a njegov tragični kraj još je obavijen velom tajni.

Legendarni muzičar preminuo je 25. juna 2009. godine od predoziranja manje od tri sedmice prije svog prvog nastupa u Londonu u sklopu turneje “This Is It”.

Istražioci otkrili koje su stvari pronašli pored leša Michaela Jacksona

U vrijeme smrti Jackson je samo 50 godina. Posljednja 24 sata prije smrti Jackson je bio zauzet pripremama za turneju, prenosi The Sun.

Oni koji su tada bili uz njega tvrde da nikad nije izgledao bolje.

“Bio je u odličnom stanju. Nije bilo nikakvih naznaka da nešto nije u redu”, rekao je njegov vokalni direktor Dorian Holley za CNN.

Osim njega, uz Michaela je te posljednje sate bio i muzički direktor Michael Bearden.

“Vidjelo se kako mu samopouzdanje raste i imao je tako dobru kondiciju da je mogao učiniti štogod je želio” rekao je Bearden.

Nakon skoro 12-satnog vježbanja Jackson je napustio Staples Centre gdje je radio sa svojim timom do ponoći.

Na izlasku je zagrlio Doriana i rekao: “Volim te, Mike“. 

Bilo je to njegovo posljednje zbogom ekipi s kojom je tako dugo sarađivao.

Kako piše britanski list, Michael je godinama patio od nesanice.

Michael Jackson i Bigi - undefined

Youtube/Screenshot: Michael Jackson i Bigi

“Uvijek sam govorio, a to i dalje mislim, da bi Michael bio platio milioun dolara da se jednu noć dobro naspava”, rekao je njegov dugogodišnji prijatelj J Randy Taraborrelli.

Osim toga, Jackson je bio ovisan o sedativima bez kojih nije mogao zaspati. Njegov liječnik Dr. Conrad Murray, kojeg je muzilčar plaćao 150.000 dolara mjesečno, pokušao mu je olakšati da zaspi kako bi bio spreman za turneju.

Prvo mu je u 1.30 u noći dao Valium, no kako Michaelu nije dolazio san na noći ni kad je otkucalo 2 sata, odlučio je dati mu injekciju Ativana, lijeka protiv anksioznosti.

Kad je otkucalo 3 sata, a on je još bio budan, Murray mu je dao i drugi sedativ, Versed.

Tokom noći je dobio još dvije doze Ativana i dvije Verseda, no ništa nije pomagalo.

Dr. Murray je uvijek tvrdio da je Jackson zahtijevao da mu da propofol, lijek koji je za njega bio fatalan.

Naime, taj se lijek daje pacijentima u bolnici prije i tokom operacije. Murray je priznao da je Jacksonu 60 noći do 22. juna davao jaku dozu tog lijeka. Tvrdio je da ga je pokušavao “skinuti” s propofola, no da ga je on preklinjao da mu da još jednu dozu.

Budući da je cijelu noć bio budan, Jackson je dobio propofol 25. juna u 10:40 ujutro. Nakon što mu je dao dozu, Murray tvrdi da je otišao na toalet i ostavio Jacksona samog. Međutim, kad se vratio, on nije disao.

Policija je kasnije sumnjala u istinitost te Murrayejev tvrdnje te su zaključili da je bilo otprilike podne kad je primijetio da nešto nije u redu. Murray je izjavio da je odmah počeo oživljavati Jacksona. Branio se da nije odmah pozvao hitnu jer je bio zauzet spašavanjem  njegova života.

Na kraju je pozvao Alberta Alvareza, jednog od Jacksonovih zaštitara, da iz sobe makne sve bočice i dripove prije nego li pozove 911. No, hitna je pozvana tek u 12.21, skoro dva sata nakon što je Michael primio fatalnu dozu.

Dotad je i porodica muzičara postala svjesna da nešto nije u redu i počela se širiti panika.

Njegovo dvoje najstarije djece, Princei Paris, bili su izbezumljeni od brige za oca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije