Matematičar pogodio 20 od 21 dobitnika Oscara i "nadmudrio" kladionice

Radiosarajevo.ba
Matematičar pogodio 20 od 21 dobitnika Oscara i "nadmudrio" kladionice
Foto: Twitter / Ben Zauzmer
Ben Zauzmer ima 25 godina i završio je studije primjenjene matematike na Univerzitetu Harvard. Za magazin Hollywood Reporter redovno sastavlja prognoze dobitnika filmske nagrade Oscar.

Ove godine njegova predviđanja su bila izuzetno precizna - od ukupno 21, predvidio je 20 dobitnika. Pogrešio je samo u katogeriji dokumentarni film.

"Već sedam godina predviđam ko će dobiti Oskara, a u tome mi pomažu isključivo podaci i statistike - piše Zozmer.

U njegov matematički model slivaju se podaci o različitim faktorima, naprimjer, o prethodnim nagradama, kao što je Zlatni globus, kritikama, broj posjetilaca predstava i kvote kladionica. Nakon toga se mjeri svaki pojedinačni faktor, da bi na kraju model za svakog nominiranog izbacio stepen vjerovatnoće da će pobijediti.
 
Zoomer ne otkriva detalje svojih proračuna, ali je objavio pobjedničke kvote prije dodjele Oscara, između ostalog, i na Twitteru.
 
Prognoze su bile naročito tijesne u kategoriji Najbolji film. Pobjednički film The Shape of Water (Oblik vode) je i u njegovim prognozama bio najbolji - s vjerovatnoćom pobjede od 36 posto, dok je za film Three Billboards (Tri bilborda) u njegovom modelu vjerovatnoća iznosila 31 posto.

Problem matematičkih modela je u tome što rijetko odražavaju promjene koje su se desile prije kratkog vremena. Ako je filmska zvijezda neposredno prije mogućeg dobijanja priznanja upletena u skandal, onda će to vjerovatno utjecati samo na kvote u kladionicama, ali ne i na statističke podatke iz perioda prije skandala.

Na sličan način, kao i i kod izbornih prognoza, važnu ulogu igra vještina autora modela da uzmu u obzir katkoročne promjene, naprimjer, tako što će malo promijeniti procjenu. Primjera radi, mogli bi pridati veći značaj utjecaju podataka iz kladionica, a da smanje broj posjetilaca predstava prije tri mjeseca.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije