Djeca i tijare / Pogled u najjeziviju američku industriju vrijednu pet milijardi dolara

07. 11. 2018. u 21:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares:62

Iako bismo se vjerovatno svi složili oko toga da bi francuska verzija američkog reality showa Here ComesHoney Boo Boo (show prati porodicu učesnice dječjih takmičenja ljepote Alane Honey Boo Boo Thompson) mogla biti prilično zabavna, takvu emisiju ipak nećemo imati prilike gledati u bližoj budućnosti, piše libela.org

Naime, francuski je Senat nedavno odlučio djeci mlađoj od 16 godina zabraniti učestvovanje u takmičenjima ljepote. Razlog za takvu odluku prilično je jasan svima onima koji su barem jednom pogledali show Toddlers & Tiaras (otprilike: klinci i tijare; američki reality show o dječjim takmičenjima ljepote koji se emitira od 2009.): takmičenja ljepote na uznemirujući način hiperseksualiziraju djecu.

U Francuskoj su rasprave o dječjim takmičenjima ljepote dobile zamaha u decembru 2010., nakon što je časopis Vogue objavio fotografije desetogodišnje Thylane Loubry Blondeau. Blondeau na fotografijama zauzima odrasle poze, našminkana je, nosi nakit i visoke pete. Na jednoj od fotografija je čak i u toplessu, a grudi su joj pokrivene kosom. 

Dječija takmičenja ljepote - undefinedFoto: Pinterest

Ako proguglate pojam Toddlers & Tiaras zasut će vas slike koje će vam se urezati duboko u pamćenje. Vidjet ćete majku koja svoju trogodišnju kćerku odijeva poput prostitutke i ženu koja priznaje da je svoju dvogodišnjakinju prvi puta podvrgnula tretmanu spray-tanninga kada je imala svega 11 mjeseci (od tada je bila na barem 50 tretmana).

Popularni show televizijske kuće TLC doveo je do višestrukih tužbi i parnica oko navodnog seksualnog i emocionalnog zlostavljanja djece. Pravni postupci ne iznenađuju imamo li na umu brojna istraživanja koja potvrđuju da natjecanja ljepote ometaju zdrav razvoj djeteta.

Istraživanja poput onog koje je provela Lindsay Lieberman pokazuju da su depresija, perfekcionizam, nezadovoljstvo vlastitim izgledom i poremećaji u prehrani učestaliji kod djece koja sudjeluju u kulturi natjecanja ljepote. 

Nastavak teksta pročitajte na ovome LINKU.

NEMA KOMENTARA