Jedna od najljepših glumica bivše Jugoslavije jedina odbila Tita

Radiosarajevo.ba
Jedna od najljepših glumica bivše Jugoslavije jedina odbila Tita
Evu Ras jugoslavenska kinematografija zapamtila je kao atraktivnu mladu glumicu koja je bila među rijetkim glumicama koje su pristale biti potpuno nage pred kamerama.

No, ono što je manje poznato o njenom životu jeste da je ona bila jedina glumica koja je odbila Josipa Broza Tita.

Naime, kako je Ras bila jedna od najljepših glumica u tadašnjoj Jugoslaviji, Tito ju je pozvao da bude njegova specijalna gošća na Brijunima.

"Dok sam bila na festivalu u Puli, Titovi emisari su me u njegovo ime pozvali da dođem kod njega na Brijune, a ja nisam htjela, jer sam imala predstavu. Zvao me je zbog filma Ljubavni slučaj u kojem sam igrala onu golu ribu", rekla je Ras za Alo.rs.

Ras je smatrala da se Titu dopalo to što je ona naga na sceni, pa kada joj je direktor  filma rekao: „Ne možeš igrati predstavu kad Maršal zove“, uzvratila mu je: „Bit ću glumica i poslije Tita".

"Nisu htjeli zbog mog odbijanja ni na aerodrom da me odvezu. To je sigurno on naredio. Uzela sam taksi i tamo sam srela Angela Miladinova, čuvenog reditelja emisija o filmu. Pitao me je otkud to da se usred festivala vraćam kući. Rekoh: 'Pozvali su me na Brijune, ali neću da idem tamo. Ja druga Tita ne volim'. I nisam otišla. I on mi je na to rekao da to neće na dobro izaći. Eto tako je nastao crni talas. Ja ne znam šta su emisari rekli Titu, ali to što se nisam pojavila na Brijunima, gore od toga nije ništa moglo da se desi", prisjeća se Eva.

Ova slavna glumica izdala je knjigu u kojoj govori o tome da je Tito bio diktator.

"Moja nova knjiga je protiv mita o Josipu Brozu Titu. Ne mogu da vjerujem da je već 40 godina mrtav i da naši vladari još podvaljuju mit o njemu, a on je bio diktator. Znamo da diktatura i diktator nisu za pohvale. Sve što radim i pišem upućeno je protiv njega. Protiv njega sam bila i za njegovog života", kaže Ras.

"Crni talas je pojava u vezi s kulturnom i političkom scenom u periodu '60-ih i '70-ih godina 20. vijeka. Odnosi se na ostvarenja pojedinih režisera, scenarista i književnika tog doba koji su od tadašnje vlasti karakterisani kao kritičari zvaničnog komunističkog poretka i društva", otkrila je Eva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije