Iranska tinejdžerka privedena zbog plesa na Instagramu

Radiosarajevo.ba
Iranska tinejdžerka privedena zbog plesa na Instagramu
Iranska tinejdžerka je privedena zbog objave video-snimka plesa na Instagramu, javlja Anadolu Agency (AA).

Državna iranska televizija objavila je da je Maedeh Hojabri, 18-godišnja gimnastičarka, "prekršila moralne norme" objavljujući video u kojem ne nosi propisnu islamsku odjeću i pleše iranske i zapadne plesove.

Na njenom računu objavljeno je oko 300 sličnih video-snimaka. Njeni video-snimci imali su hiljade pregleda i sljedbenika s raznih profila s njenim imenom, u rasponu od 12.000 do 66.000 sljedbenika. Nijedan profil nije verifikovan.

Hojabri je insistirala na tome da njena namjera nije bila kršenje normi i da je samo pokušavala da stekne više sljedbenika na Instagramu. Nije jasno da li je njena izjava nastala pod pritiskom javnosti.

Shabooneh, lokalna web-stranica, objavila je da su Hojabri i još tri osobe privedene zbog sličnih optužbi posljednjih sedmica prije nego što su pušteni na slobodu uz kauciju.

Iranska policija je objavila da planiraju zatvoriti slične račune na Instagramu, a pravosuđe Irana razmatra blokadu pristupa mreži Instagram.

Iran je već blokirao pristup mnogim sajtovima društvenih medija, uključujući Facebook, Twitter, YouTube i aplikaciju za razmjenu poruka Telegram. Milioni Iranaca nastavljaju da koriste stranice kroz proksije i VPN.

Najnovija hapšenja uslijedila su nakon niza protesta protiv vladinog rukovođenja ekonomijom.

U 2014. godini vlasti su osudile šest mladih muškaraca i žena na uvjetne zatvorske kazne nakon što su se pojavili u spotu za pjesmu Pharella Williamsa "Happy".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije