Majke pokrenule inicijativu: Oduzimanje sina Severini je nasilje nad djetetom!

Radiosarajevo.ba
Majke pokrenule inicijativu: Oduzimanje sina Severini je nasilje nad djetetom!
Instagram / Jelena Veljača

Članice inicijative Spasi me oglasile su se o jučerašnjoj odluci Općinskog suda u Zagrebu kojom se odlučilo da će maleni Aleksandar Popović ubuduće živjeti s ocem, a majka će ga viđati tek dva puta sedmično po nekoliko sati.

U Facebook grupi Spasime osvanula je obavijest kojom su se hrvatska glumica Jelena Veljača i njena ekipa oglasile o slučaju i smatraju Severinu žrtvom institucijskog nasilja.

Sud odlučio: Severina mora sina predati ocu

"Kao žene, majke, građanke i inicijativa #spasime, smatramo da je radikalno odvajanje djeteta od primarnog skrbnika s kojim je proveo većinu života trauma i emocionalno nasilje nad djetetom. Opravdanje za takav postupak može se vjerujemo naći samo u zlostavljanju djeteta od strane tog istog skrbnika. Mi dakako ne znamo što se događalo u šest godina procesa ni što stoji u presudi te s pravne strane ne možemo dati komentar. Ali odvajanje djeteta od majke koje je sedam godina živo zdravo i sretno je krajnja mjera koja je opravdana samo u slučaju zlostavljanja", stoji u saopćenju.

"U konkretnom slučaju svjedočimo zdravom, sretnom i prekrasnom dječaku koji je cijeli svoj život proveo živeći s majkom i uz majku, stoga, ne ulazeći u postupak u tijeku, smatramo da odvajanje djeteta od majke s kojom je živjelo cijeli život nije i ne može biti u najboljem interesu djeteta te mora biti zadnja mjera u zaštiti interesa prava djeteta, što se vjerujemo događa kod najtežih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djece. Ako to nije slučaj, radi se o nečemu o čemu žrtve u grupi #spasime svjedoče svakodnevno, stoga razumijemo da se žrtve institucionalnog nasilja mogu poistovjetiti sa Severinom Kojić kao simbolom. I dalje se borimo za prava svih žrtava nasilja", zaključile su.

Podsjetimo, Inicijativu pod nazivom #spasime pokrenula je glumica i scenaristica Jelena Veljača pokrenuvši grupu na Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije