Hana Hadžiavdagić pokazala svoju jelku i kako se priprema za Novu godinu

Radiosarajevo.ba
Hana Hadžiavdagić pokazala svoju jelku i kako se priprema za Novu godinu
Foto: Index.hr / Hana Hadžiavdagić Tabaković

Nekima strašno smeta što novinarka Hana Hadžiavdagić Tabaković, budući da je muslimanske vjeroispovijesti, kod kuće kiti bor, piše Index.hr.

Zbog toga, novinari ovog hrvatskog portala, odlučili su posjetiti Hanu u njezinom domu i provjeriti koliko je taj njen bor solidan i otporan na uskogrudnost i nacionalizam u Hrvatskoj.

"Slavim sve blagdane, bor je okićen za Novu godinu, nema veze s Božićem. Slavim Božić s prijateljima, slavim pravoslavne i katoličke Božiće i pravoslavne i katoličke Nove godine, slavim i kinesku Novu godinu, ako baš hoćete. Moji prijatelji k meni dolaze na Bajrame, šaram jaja za Uskrs i za Vaskrs. Meni samo treba motiv da se slavi, da se ljudi vesele, da imam razlog nešto pokloniti jer više volim poklanjati nego primati poklone", kazala je Hana koja, dodaje, od rođenja kod kuće kiti bor.

Nažalost, njena prva jelka je spaljena. Bilo je to u Sarajevu 1993. godine. Tad je imala svega osam godina i to je bio način da se ugrije na minus 25 stepeni u prostoriji čiji prozori su bili zatvoreni samo najlonima.

"Provela sam četiri godine u podrumu, tamo sam naučila čitati i pisati. Zato ne volim anemična jela. Kad mi kažeš četiri vrste sira, ja se naježim, samo daj nešto da nije anemično jer smo stalno jeli makarone na vodi. Moj bor je naložen, sjećam se kad je gorio, plastični naravno. Sjećam se i kad su gorjele sve te kuglice, izgorjele su i knjige, biblioteka mog djeda i sve cipele koje je mama imala jer ništa drugo nismo imali za naložiti. Iz trosjeda smo vadili drvene dijelove i to smo ložili. U ormarima nije bilo polica jer smo i njih iskoristili. Eto tako je bor izgorio, da ne mislite da je izgorio zbog nekih drugih poriva", prisjeća se Hana odrastanja u opkoljenom Sarajevu za Index.hr.

Iako bor nije spalila iz nacionalističkih ili vjerskih razloga, činjenica je da je spaljen kao posljedica istih. Stoga ne čudi da Hana smatra da je to tema o kojoj ne samo da ima pravo govoriti, već i treba.

Ostatak teksta možete pročitati na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije