Brojne poznate ličnosti na proslavi 70. godišnjice UNICEF-a

Anadolija
Brojne poznate ličnosti na proslavi 70. godišnjice UNICEF-a
U sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku obilježena je 70. godišnjica rada Dječijeg fonda UN-a (UNICEF).

Proslavi jubileja prisustvovale su brojne poznate ličnosti, među kojima slavni bivši engleski fudbaler David Beckham, glumci Orlando Bloom, Millie Bobby Brown, Jackie Chan, Priyanka Chopra te muzičari Angelique Kidjo i Femi Kuti.

Manifestacija je bila usmjerena na apel svima u svijetu da se svakom djetetu osiguraju jednaka prava.

Bloom, koji je godinama UNICEF-ov ambasador dobre bolje, na svečanosti proslave razgovarao je s dječakom Mustafom Al Saidom, koji je pobjegao iz svoje domovine Sirije i našao utočište u Njemačkoj.

Ishmael Beah iz Sierra Leonea govorio je o svojoj životnoj priči gdje je kao 12-godišnjak regrutiran u redove državne vojske.

Potresan govor imao je i 27-godišnji Juan Carlos iz El Salvadora kojem je UNICEF pomogao nakon što je ostao bez udova kada je stao na minu kao petogodišnjak.

Podsjetio je kako sva djeca sa smetnjama u razvoju ili bilo kojom vrstom invaliditeta moraju imati jednaka prava.

Na velikoj sceni pojavila se i Livey Van Wyk iz Nambije, HIV pozitivna majka u pratnji svog 13-godišnjeg sina koji nema virus HIV-a zahvaljujući radu UNICEF-a u Namibiji u sprečavanju prenošenja HIV-a s majke na dijete.

UNICEF je nastao 11. decembra 1946. godine odlukom Generalne skupštine UN-a i ove godine se navršava 70 godina djelovanja i pružanja životno važne pomoći i dugoročne podrške djeci u najkritičnijim područjima pogođenim konfliktima, krizama, siromaštvom.

UNICEF se u cijelom svijetu zalaže za prava i dobrobit svakog djeteta, u svemu što radi. S partnerima rade u 190 država i teritorija da bi pretvorili obećanja u stvarnost, posebno se fokusirajući da dođe do onih kojima je to najpotrebnije, za dobrobit sve djece, posvuda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije