Britanci pišu: Mućke su na Balkanu kutna serija, Del Boy je nacionalni heroj

Radiosarajevo.ba
Britanci pišu: Mućke su na Balkanu kutna serija, Del Boy je nacionalni heroj

Brojne serije koje smo s velikim "merakom" gledali osamdesetih i devedesetih godina, i danas uživaju ogromnu popularnost.

Citati iz nekih od njih postali su kultni, a iako epizode znamo napamet i danas, kad naletimo na jednu od njih, uz gunđanje, ostavljamo daljinski i mrmljamo "znam ovu, dobra je"... 

Jedan od BBC-jevih legendarnih sitcoma na Balkanu nazvan Mućkama, i danas se smatra jednom od najboljih serija uopće. Dogodovštine braće Dereka "Delboya" Trottera i Rodneyja fokusiraju se na to kako brzo "namaći lovu", a među likovima koje smo izuzetno voljeli bili su i Trigger, Boycie, deka Edward, te nezaboravni ujak Albert. 

Only Fools and Horses je britanski naziv ove kultne serije, a njihov moto „država ne daje ništa nama, pa i mi ne dajemo državi ništa" i u ovom vremenu ovdašnjem posebno je blizak. Legendarna serija postala je toliko popularna na Balkanu, pa su fraze poput 'sljedeće ćemo godine biti milioneri' postale svakodnevne, otkrio je Britancima tamošnji tabloid Express.

BBC-jeva se serija u zemljama istočne Europe prikazivala s titlovima, a mnogi njeni stanovnici su uz pomoć Davida Jasona u ulozi sitnog prevaranta dobra srca Dereka 'Del Boyja' Trottera naučili engleski jezik.

"Serija nije snihronizirana, pa su brojni izrazi, kao Lovely Jubbly postale dio svakodnevnog govora. Mućke su već godinama kultna serija, a prikazuju se svakodnevno barem na jednom programu. Žuta se trokolica Trotterovih čak nalazi u jednom beogradskom privatnom muzeju", kazala je Kate Keefe, žena ambasadora Velike Britanije u Srbiji, Denisa Keefea.

Crna Gora: Rodney iz 'Mućki' sa vojvotkinjom Camillom posjetio djecu iz hraniteljskih porodica

Čak su lik Nicholasa Lyndhursta koji je u seriji glumio Rodneyja Trottera srbijanski političari koristili tokom kampanje u kojoj je jedan političar nazvan 'plonkerom'.

Tako je Lyndhurst iskoristio popularnost kako bi promovirao zbrinjavanje djece bez domova kao UNICEF-ov ambasador. 

"Nisam znao da je serija tamo toliko popularna. Pomislio sam, ako moje lice može pomoći pri rješavanju problema, moram pomoći toj djeci", rekao je Lyndhurst.

Serija je toliko popularna u Crnoj Gori da u Podgorici postoji inačica lokalnog puba iz Mućki imena Nag's Head.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije