Bono Vox se izvinio zbog seksualnog uznemiravanja u organizaciji "One"

Radiosarajevo.ba
Bono Vox se izvinio zbog seksualnog uznemiravanja u organizaciji "One"
FOTO: EPA / Bono Vox
Irski pjevač Bono izvinio se nakon medijskih objava da je u nevladinoj organizaciji "One", čiji je suosnivač, bilo spolnog uznemiravanja i zlostavljanja.

Bono (57) je izrazio žaljenje, kazavši da je "bijesan" nakon optužbi objavljenih u britanskome listu The Mail on Sunday i dodao da će se sastati sa žrtvama kojima se želi lično izviniti.

Britanski list je pisao o nizu incidenata. Među njima je i slučaj udate žene koja radi u toj organizaciji u Johannesburgu. Ona je rekla da je premještena na lošije radno mjesto nakon što je odbila spolni odnos s jednim tanzanijskim dužnosnikom.

"Zaista mi je žao. Mrzim zlostavljanje, to ne podnosim", rekao frontmen grupe U2, istaknuvši da organizacija postoji upravo zbog borbe protiv zlostavljanja najsiromašnijih ljudi u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

U upravi Udruženja sa sjedištem u Washingtonu su bivši britanski premijer David Cameron i generalna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg te bogati preduzetnik Mo Ibrahim

Advokati sedam bivših zaposlenica organizacije podnijeli su krivične prijave tražeći obeštećenje zbog pretrpljenog "emocionalnog, fizičkog i psihičkog zlostavljanja".

Izvršna direktorica organizacije Van Gayle Smith izjavila je da su bivši zaposlenici obavijestili organizaciju da pripremaju tužbu.

U saopćenju stoji i da su u novembru na površinu isplivala "historijska pitanja" maltretiranja kad su neki bivši zaposlenici iz ureda organizacije u Johannesburgu objavili svoje priče na društvenim mrežama.

"Istraga je rezultirala dokazima o neprofesionalnom ponašanju i o nečemu što bih nazvala maltretiranjem i omalovažavanjem osoblja od kraja 2011. do 2015. godine u našem uredu u Johannesburgu“, rekla je Smith, objasnivši da je direktorica od osoblja tražila da u njenom domu obavljaju kućne poslove.

Smith je kazala da je organizacija Van otkrila i da njen afrički ogranak nije plaćao porez između 2010. i 2015. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije