Bob Dylan neće prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade

Radiosarajevo.ba
Bob Dylan neće prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade
Jedan od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultna ličnost generacije 1960-ih, američki pjevač i pjesnik Bob Dylan dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Američki muzičar i pjesnik, kulturna ikona građanskog neposluha i protestnog pokreta od 60-ih godina prošlog stoljeća, oglasio se samo jednom otkako je proglašen dobitnikom Nobelove nagrade, te se postavljalo pitanje da li će uopće doći u Švedsku da preuzme ovu nagradu.

Međutim, ovim nedoumicama Švedska akademija je upravo stala u kraj, te je zvanično objavila da Bob Dylan neće doći da podigne nagradu javlja AP.

Po pravilima Nobelove fondacije, laureat u roku od šest mjeseci mora održati predavanje o književnosti kako bi dobio novčani dio nagrade.
 
Komitet za Nobelovu nagradu još je ranije najavio mogućnost da Bob Dylan neće dobiti novčani dio nagrade, ukoliko ne ispuni svoje obaveze prema organizatoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije