Virginie Viard / Bio joj je mentor: Žena koja će zamijeniti Lagerfelda u Chanelu

20. 02. 2019. u 07:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Virginie Viard, direktorica Chanelovog kreativnog studija, preuzet će dužnost koju je dosad obavljao jučer preminuli Karl Lagerfeld te će postati nova kreativna direktorica te modne kuće, objavila je uprava Chanela.

"Suvlasnik kompanije Chanel, Alain Wertheimer, zadaću stvaranja povjerio je dosadašnjoj direktorici Chanelova kreativnog studija i najbližoj Karlovoj suradnici, koja je na toj dužnosti provela više od 30 godina. Ona će biti zadužena za nove kolekcije kroz koje će živjeti ostavština Gabrielle Chanel i Karla Lagerfelda", stoji u saopćenju kompanije. 

Karl Lagerfeld je Virginie Viard rado nazivao "svojom desnom i lijevom rukom". "Da je izgubim, bio bih paraliziran", rekao je svojedobno.

Upravo se ona 22. januara na kraju modne revije u Grand Palaisu naklonila publici i pozdravila je umjesto Lagerfelda koji je, kako su organizatori kazali, izostao s događaja jer je bio "umoran".

U jednom od rijetkih intervjua, koji je dala 2017. časopisu Madame Figaro, Viard je ispričala kako u 3D tehnici pravi skice za svojeg mentora.

"Dugo se poznajemo i vrlo lako pretačem njegove zamisli u skice. Imamo sedam radionica, godišnje osam kolekcija, no Karl sve vodi."

Tada je također otkrila da se Karlu obraća s "Vi".

"On je jedina osoba koju tako dobro poznajem, a obraćam joj se s 'Vi'. I to mi se jako sviđa."

Podsjetimo, Lagerfeld je preminuo 19. februara 2019. godine, u Francuskoj u 85. godini života od posljedica raka gušterače, teške bolesti s kojom se borio godinama. 

"Nikad nije govorio o svojoj bolesti, borio se s njom lavovski i u tišini. Karl se inače jako ponosio svojim zdravim načinom života. Redovno se bavio sportom i hranio se zdravo, a vijest o tome da boluje od raka gušterače za njega je bila veliki šok", otkrio je izvor blizak preminulom dizajneru, prenosi Index.hr

 

NEMA KOMENTARA