Bio je Kralj mode: Lagerfeldova čarolija i slavno odijelo Coco Chanel

Radiosarajevo.ba
Bio je Kralj mode: Lagerfeldova čarolija i slavno odijelo Coco Chanel
Foto: Pinterest / Coco Chanel, proljeće 2016.
Preminuo je modni dizajner Karl Lagerfeld u utorak, 19. februara u Francuskoj. Prisjetit ćemo se njegovih čarolija i slavnog odijela Coco Chanel.
Francuska / Preminuo "kralj mode": Karl Lagerfeld umro u 85. godini

Naime, Coco Chanel je 1925. godine prvi put predstavila svoje Chanel odijelo. Za današnje standarde to je bio vrlo jednostavan vuneni komplet - poslovni sako i stroga ravna suknja, ali u to vrijeme nije se mogao predstaviti kao ništa drugo do revolucionaran, piše Vogue.

Bez naramenica, s uskim rukavima, visokim okovratnicima i susprezujućom suknjom, komplet je ženama obezbijedio udobne kretnje, dozvoljavajući im da se kroz užurbanu gradsku vrevu kreću nesputano. To je bila opcija za dnevnu i noćnu varijantu odjeće.

Od početka Chanella komplet je postao najpoznatija europska silueta. Danas možemo zahvaliti Karlu Lagerfeldu za toliku popularnost i što je ovo odijelo učinio jednim od najprepoznatljivijih na svijetu.

Otkako je postao kreativni direktor Chanela 1983. godine, Largefeld je promijenio i transformirao Chanel odijelo, u ono sa maxi suknjom, srezao sako u bolero radeći sa šifonom, umjesto sa tvidom. 

I iako njemački dizajner voli prkositi očekivanjima sa svojim mega revijama, ovo odijelo je skoro pa neizbježno u svakoj. Ovdje se Vogue osvrće na najzapamćenije transformacije ovog odijela u toku njegove 33-godišnje "vladavine".

Pogledajte proljetnu kolekciju Chanell iz 2016. godine i onoga čega se ovaj čarobnjak dosjetio: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije