Bajka autorice Harry Pottera: Primala socijalnu pomoć, a danas ima bogatstvo

Radiosarajevo.ba
Bajka autorice Harry Pottera: Primala socijalnu pomoć, a danas ima bogatstvo
Ako ste ljubitelj bajki i posebno volite "Harry Pottera", sigurno će vas oduševiti i bajka koju je doživjela autorica ove knjige J. K. Rowling, koja je od siromaštva stigla do svjetske slave i bogatstva.

Iako je posljednja knjiga o Harry Potteru izašla prije deset godina, ova saga je i dalje naprosto neiscrpno vrelo novih ideja i oblika prikazivanja života malog čarobnjaka, ali i izvor velikog novca. U međuvremenu su nastali novi romani koji se naslanjaju na ovu knjigu, zatim filmovi, teatarski komadi, a sve to za J. K. Rowling znači stalni rast bogatstva, prenosi Forbes.

Njena imovina u ovom trenutku procjenjuje se na 650 miliona funti (757 miliona eura), a novi prihod donijela su joj autorska prava od 2016. do marta ove godine, te je bogatstvo povećano za novih 354 miliona funti.

Ukratko, njena mjesečna zaradi iznosi oko 3,6 miliona eura, što znači da zaradi 83 eura svake minute.

Ove godine svrstana je na treće mjesto osoba s najvišom zaradom na svijetu, no njen život prije Harry Pottera bio je sušta suprotnosti. Kad je početkom 90-ih pisala svoje kapitalno djelo, bila je na samom dnu života. Njena kćerka Jessica rođena je 1993. godine, nakon čega se Rowling razvela od supruga. Kako bi mogla podizati dijete, primala je socijalnu pomoć.

"Kad sam prvi put stajala u redu za socijalnu pomoć, imala sam osjećaj da na mene pokazuje jedna velika, svjetleća neonska strijela. To nije bi osjećaj kad ti je pomalo neugodno zbog položaja u kojem si, nego najteži životni trenutci u kojima ti kroz glavu prolaze i misli o samoubistvu", kazala je Rowling je jednom prilikom.

Prvi roman o Harryju Potteru napisala je u kafiću "The Elephant House“. Knjiga ju je je od 1997. godine lansirala u svijet poznatih, ali i - vrijeme će pokazati - u svijet najbogatijih. Njen svijet se apsolutno promijenio - od 70 funti socijalne pomoći sedmično, do 700 milijuna osobnog bogatstva.

Sedam „Harry Potter“ knjiga prevedeno je na 80 jezika, a prodane su u 450 miliona primjeraka širom svijeta. Osam kino filmova od 2001. godine zaradilo je više od šest milijardi eura. Autorica je danas u braku s dr. Neilom Murrayjem (46), anesteziologom, žive u Edinburghu i imaju dva sina (Mackenzie, 11 i David, 13). Bajka se nastavlja...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije