Angelina Jolie: Svijetu treba više opakih žena

Radiosarajevo.ba
Angelina Jolie: Svijetu treba više opakih žena
EPA / Angelina Jolie

Američka glumica i aktivistkinja za ljudska prava Angelina Jolie (44), uoči filma Maleficent: Mistress of Evil u kojem igra zlu princezu, objavila je autorski tekst za magazin Elle u kojem je navela da svijetu treba više opakih žena.

Ona je istakla da bi u prošlosti bila spaljena na lomači zbog toga što jeste, prenosi B92.

"Šta je to sa snagom želje slobodnog uma i tijela, koja se smatrala tako opasnom kroz historiju?", pitanje je kojim je Jolie započela svoj tekst.

"Žene bi mogle da budu optužene za vještičarenje zbog nezavisnog seksualnog života, zbog toga što govore o politici i religiji, ili se drugačije oblače. Da sam živjela u ranijim vremenima, mogla sam više puta da budem spaljena na lomači prosto zbog toga što bih bila ono što jesam", napisala je glumica.

Ona se osvrnula i na rigorozne uslove u kojima i danas brojne žene žive.

"U mnogim zemljama vidjeti ženu u javnosti da pleše ili pjeva je ilegalno. Iranske devojke koje objavljuju video zapise o plesu izazivaju ono što zakon i vjerska dogma ove zemlje i dalje smatraju neprihvatljivim za žene. Pomislite na procijenjenih 200 miliona žena i djevojčica koje su pretrpjele sakaćenje genitalija ili otprilike 650 miliona žena i djevojaka širom svijeta koje su se vjenčale prije 18. godine. Na hiljade žena i djevojčica svake godine ubijaju članovi porodica u takozvanim ubistvima iz časti", podsjetila je Jolie na razne tipove nasilja nad ženama širom svijeta.

"A kad su hiljade sudanskih žena ovog ljeta izašle na ulice Kartuma pozivajući na slobodne izbore u svojoj zemlji, došlo je do naređenja da se 'razbiju djevojke', što je dovelo do niza, kako navode, silovanja koja su počinile snage sigurnosti. Ništa od toga ne odbacuje ili umanjuje grozne zloupotrebe muškaraca i dječaka. Međutim, gledajući po cijelom svetu, moramo da se zapitamo - Zašto se troši toliko energije da žene ostanu u sekundarnom položaju?", pita se Jolie.

Ona ističe da je svijetu potrebno više opakih žena koje su jednostavno umorne od nepravde i zlostavljanja. Kako kaže, ukoliko se opakošću smatra to što žena ne odustaje i odbija da slijedi pravila i kodekse, i ne želi da se odrekne svog glasa i prava, onda nam je potrebno više opakih žena.

"Ne bude se žene svako jutro sa željom za borbu. Želimo da budemo u stanju da budemo blage i njegovane, graciozne i voljene. Nisu svi rođeni da se bore. I nemamo nikakvih magičnih moći. Ono što imamo je mogućnost da podržimo jedne druge i radimo sa mnogo nevjerovatnih muškaraca koji vrednuju i poštuju žene kao one koje su im jednake", naglasila je glumica.

Angelina Jolie važi za jednu od velikih aktivistkinja za ljudska prava, a naročito prava žena. On je prošle godine pozvala i NATO da se uključi u borbu protiv silovanja u okviru svoje međunarodne kampanje za zaštitu prava žena.

"S ljubavlju svim opakim ženama i muškarcima koji ih razumiju", završila je Jolie svoju priču u magazinu Elle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije