Govor koji izazive emocije: Angelina Jolie najavila posjetu Rohingya muslimankama

Radiosarajevo.ba
Govor koji izazive emocije: Angelina Jolie najavila posjetu Rohingya muslimankama
FOTO: AA / Rohinja muslimani: Narod između pakla i raja
Filmska zvijezda Angelina Jolie osudila je seksualno nasilje nad ženama Rohingya u mijanmarskoj pokrajini Rahineu, kamo su preko granice s Bangladešom stigle stotine hiljada izbjeglica muslimana Rohingya, u bijegu pred mijanmarskom vojnom ofanzivom.

Više od 600.000 muslimana Rohinja pobjeglo je iz većinski budističkog Mijanmara od kraja  augusta zbog vojnih akcija koje je vodeći dužnosnik UN-a nazvao klasičnim slučajem "etničkog čišćenja".

Angelina Jolie, posebna izaslanica Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR), rekla je bangladeškoj delegaciji u kanadskome gradu Vancouveru da planira posjetiti muslimanke Rohingya žrtve seksualnog nasilja.

"U svojem ključnom govoru Jolie je rekla da je gotovo svaka žena Rohingya koja je došla u Bangladeš iskusila seksualno nasilje te je osudila vojni sukob u Mijanmaru",  stoji u izjavi bangladeškoga ministarstva vanjskih poslova u četvrtak, prenosi Hina.

"Silovanje je jeftinije od metka, a ima dugotrajne posljedice koje su okrutno predvidljive, istaknula je Jolie javno izražavajući zgražanje nad pričama o vojnicima u Demokratskoj Republici Kongo koji su optuženi za seksualne zločine nad djecom i maloljetnicima jer su vjerovali da će im krv nevinih dati nadljudske moći. 

Organizacija Human Rights Watch sa sjedištem u New Yorku u četvrtak je optužila pripadnike mijanmarskih sigurnosnih snaga koji su u sklopu kampanje etničkog čišćenja silovali žene i djevojke.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije