Skandal / Američka i britanska policija istražuju navode protiv Harveya Weinsteina

12. 10. 2017. u 21:01:00 Fena

Shares:0

Policija u SAD-u i u Velikoj Britaniji pokrenula je istragu navoda protiv filmskog producenta Harveya Weinsteina o seksualnom uznemiravanju ili zlostavljanju.

Policija New Yorka razmatra navod koji datira iz 2004. godine i istražuje da li je bilo dodatnih pritužbi.

Londonska Metropolitan policija primila je navod o seksualnom zlostavljanju u regiji Londona u 1980-im godinama.

Weinstein je "nedvosmisleno negirao" sve navode o seksu bez pristanka.

Policija New Yorka saopćila je kako "pokušava razgovarati" s osobom koja je iznijela navod koji datira iz 2004.

"Na osnovu informacije u objavljenim vijestima, policija New Yorka provodi istragu kako bi ustanovila ima li dodatnih pritužbi vezanih za Harweya Weinsteina. Nikakva žalba nije pronađena do sada. Policija apeluje na svakoga ko posjeduje takvu informaciju da se javi", izjavio je pomoćnik policijskog komesara J. Peter Donald.

Metropolitan policija saopćila je, u međuvremenu, da je dobila navode o seksualnom zlostavljanju od policije Merseyside.

Istrage su pokrenute u vrijeme dok sve više žena javno optužuje Weinsteina za neprimjereno ponašanje, seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje.

Britanska glumica Kate Beckinsale jedna je od posljednjih koje su iznijele takve navode, rekavši da ju je Weinstein pokušao da napastvuje u vrijeme kada je imala 17 godina u hotelu Savoy u Londonu, prenosi BBC.

Uz Angelinu Jolie i Gwyneth Paltrow, o seksualnom napastovanju koje su doživjele također su progovorile glumice Rosanna Arquette, Judith Godrèche, Katherine Kendall, Dawn Dunning i Tomi-Ann Roberts.

Italijanska manekenka Ambra Battilana sastala se 2015. godine s Weinsteinom, pokušavajući pokrenuti svoju filmsku karijeru. On je za nju imao samo dva pitanja: jesu li njene grudi prave i što ima ispod suknje. Nakon što ju je počeo dirati, pozvala je policiju.

Još nekoliko je njegovih žrtava izašlo u javnost s pričom o seksualnom zlostavljanju, a jedna od njih je i poznata glumica Ashley Judd, koju je Weinstein prije 20 godina pozvao na poslovni sastanak da bi je dočekao u kućnom ogrtaču. Pitao ju je je li voljna izmasirati ga, a onda joj ponudio i da ga gleda dok se tušira.

NEMA KOMENTARA