Zemaljski muzej: U prahistorijskom čamcu otkriveno nešto čudesno

Radiosarajevo.ba
Zemaljski muzej: U prahistorijskom čamcu otkriveno nešto čudesno
Foto: Zemaljski muzej BiH / Impozantni čamac s lokaliteta Donja Dolina kod Bosanske Gradiške

Impozantni čamac s lokaliteta Donja Dolina kod Bosanske Gradiške otkriven je davne 1904. godine.

"Po njegovom dopremanju u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čamac je konzerviran uobičajenom tehnikom za to vrijeme: radi zaštite i konsolidacije materijala premazan je karboleinumom, fragmenti su ankerisani a njihovi spojevi su plombirani. 

Ponovna konzervacija i restauracija čamca započeta je 2017. godine. Izrađena je detaljna dokumentacija i mapiranje svih fragmenata, fotogrametrijsko i rendgensko snimanje predmeta kako bi se utvrdilo njegovo zatečeno stanje", saopćili su iz Zemaljskog muzeja BiH.

Kako navode, tokom čišćenja donje strane čamca, otkriveno je da su prilikom prošle konzervacije velike pukotine sa donje strane popunjene papirom.

"U najvećoj pukotini pronašli smo fragmente papira koji bi po informacijama koje sadrži, mogao biti plakat za predstavu koja se održala na današnji dan 11. aprila 1905. godine.

Kakve tajne još krije prahistorijski čamac iz Donje Doline ostaje nam da otkrijemo u narednim procesima njegovog konzerviranja", istaknuli su iz Zemaljskog muzeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije