Učenici Karađoz-begove medrese očistili Vrelo Bune od smeća

Radiosarajevo.ba
Učenici Karađoz-begove medrese očistili Vrelo Bune od smeća
Foto: Novi val Blagaj / Učenici Karađoz-begove medrese u akciji čišćenja

Učenici Karađoz-begove medrese, na Dan planete Zemlje 22. aprila u okviru ACCESS programa, ekološke sekcije i vijeća učenika Karađoz- begove medrese, na području lokaliteta Blagaja (Vrelo Bune), sakupljali su otpad i na taj način obilježili i nastojali probuditi svijest u građanima.

Karađoz-begova medresa već tradicionalno nastoji da ekološki osvijesti svoje učenike kao i ostale građane o planeti Zemlji, saopćeno je iz Omladinskog kluba Novi val iz Blagaja.

Lokacija čišćenja je bila na području rijeke Bune i staze kulturno historijskog nasljeđa Blagaja.

Akciju je organizovao Omladinski klub Novi val, koji u Blagaju vodi centar za edukaciju o zaštiti okoliša uz podršku Grada Mostara,služba za komunalne i inspekcijske poslove.

U akciji čišćenja učestvovalo je 40 Učenika u pratnji profesorice Lejle Mezit.

Zbog posebnih ljepota i kulturnog značaja, Blagaj je posebno prikladan za ovu akciju, koja bi, po želji organizatora, ubuduće trebala prerasti u godišnju tradiciju.

Zemlja nam pruža osnove za život, ona nas hrani, njen zrak udišemo, vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo. U isto vrijeme svojim uobičajenim obrascima ponašanja trošimo prirodne resurse i opterećujemo okoliš.

Uništavamo šume i zelene površine, ispuštamo otpadne vode u rijeke i jezera, stvaramo velike količine otpada, zagađujemo atmosferu ispušnim plinovima iz svojih automobila, koristimo otrove i hemikalije bez puno razmišljanja.

Staklenički plinovi u sve većim koncentracijama polako, ali sigurno povećavaju globalnu temperaturu, dok freoni ispušteni iz rashladnih sistema uništavaju ozonski omotač oko Zemlje, čime površina našeg planeta postaje sve jače izložena djelovanju UV zraka, upozorili su iz "Novog vala".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije