Pozitivna priča: U Gradišci zaposleno 50 Roma

Radiosarajevo.ba
Pozitivna priča: U Gradišci zaposleno 50 Roma
FOTO: Arhiv / Romska zastava

Zapošljavanje je vjerovatno najveći problem sa kojim se suočavaju Romi u BiH, jer je to ključna poluga inkluzije u sve društvene tokove, ali i normalnog života, piše portal Udar.

Opština Gradiška jedan od pozitivnih primjera u Bosni i Hercegovini gdje je oko 50 Roma zaposleno i to uglavnom u državim preduzećima. Ova opština je druga po broju romske populacije u Republici Srpskoj.

”U gradu Bijeljina živi najveći broj Roma dvije i po hiljade, zatim na drugom mjestu je opština Gradiška, gdje imamo 1.750 Roma, pa slijedi grad Prijedor gdje živi oko 860 Roma. Djelimično sam zadovoljan kad je u pitanju zapošljavanje Roma u Republici Srpskoj.

Možemo slobodno da se pohvalimo primjerom u opštiini Gradiška gdje imamo najveći broj Roma koji su zaposleni i to uglavnom u državnim preduzećima. Romi u Gradišci rade u pruduzećima kao što su Gradska čistoća, Dom zdravlja, Stanica javne bezbjednosti, a ima veliki broj Roma koji su zaposleni i u privatnom sektoru”, rekao je predsjednik Saveza Roma Republike Srpske, Aleksandar Mašić.

On navodi da je status Roma u ovoj opštini, kada je u pitanju zapošljavanje, na zadovoljavajućem nivou. Ali kaže da uvijek može i bolje. Ovoj činjenici u mnogome doprinosi uključivanje Roma u obrazovni sistem.

Mašić ističe da sva romska djeca na području opšine Gradiška idu u osnovu školu, veliki broj njih pohađa i srednje škole, a takođe i troje Roma ide na fakultet.

”Za Rome, kao i sve ostale građane mnogo znači obrazovanje , jer ako niste obrazovani manje su mogućnosti za zaposlenje i za dostojanstven život”, ističe Mašić.

Predsjednik ovog najvećog romskog udruženja u Republici Srpskoj kaže da na na području opštine Gradiška imaju izuzetno dobru saradnju sa svim nivoima vlasti, počev od lokalne uprave, Zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, ali i preduzećima.

„Svi zaposleni Romi se potpuno ravnopravno osjećaju u tim firmama kao i svi ostali građani ove opštine, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine. Nema ni nagovještaja o diskriminaciji po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini”, rekao je Mašić.

On kaže da su Romi i prije posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, uvijek lijepo živjeli sa svojim komšijama i ravnopravno se osjećali u društvu.

“Moj pradjed je ovdje rođen, moj otac, sva moja rodbina, prijatelji, poznanici, i nikada nisu imali bilo kakvih problema zbog toga što su Romi. Taj trend je ostao, nastavljen je i Romi i danas žive u dobrosusjedskim odnosima sa svim grđanima Gradiške”, ističe Mašić.

On je istakao da zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim vlastima opštine Gradiška, pojedinim firmama i Biroom za zapošljavanje Gradiška, Savez Roma kao krovna organizacija koja okuplja romska uduženja u Srpskoj pomogla većem broju Roma pri zapošljavanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije