Osam Srebreničana dobilo priliku za prvo radno iskustvo

Fena
Osam Srebreničana dobilo priliku za prvo radno iskustvo

Udruženje "Progres" iz Sarajeva i Općina Srebrenica potpisali su danas u Srebrenici ugovor za realizaciju projekta "Pro-poso“ u okviru kojeg će osmero ljudi iz Srebrenice imati šansu da ostvari radni odnos u trajanju od šest mjeseci.

Ugovori su danas potpisani sa pet poslodavaca, A izabrani kandidati će imati redovnu platu, kao i plaćene doprinose i zdravstveno osiguranje. Općina Srebrenica će učestovati u sufinansiranju.

Predsjednik Udruženja "Progres" Elvir Čaušević kaže da to udruženje zastupa partnersku fondaciju Wincosop iz Minhena, a glavni finansijer projekta je Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

„Nastavljamo saradnju s Općinom Srebrenica i Javnom ustanovom Centar za socijalni rad. Osam novih radnika imat će priliku da prođu proces praktične obuke stručnog osposobljavanja s ciljem da se tim osobama da šansa da povećaju svoju konkurentost na tržištu rada. Osam radnika koji su različitih zanimanja radit će kod pet poslodavaca. Svi poslodavci su dužni da s novim radnicima potpišu ugovor o radu za narednih šest mjeseci“, kazao je Čaušević.

Direktorica Centra za socijalni rad Biljana Kandić istakla je zahvalnost na dugogodišnjoj saradnji Udruženju "Progres".

Mi smo bili zaduženi da pronađemo poslodavce i korisnike, to smo radili sa velikim zadovoljstvom u cilju da korisnicima budemo od koristi. Prilikom projekta angažovana su dva kandidata preko Centra za socijalni rad, a riječ je o licima koja imaju određen stepen invaliditeta. Zaposlena su lica koja do sada nisu imali priliku da rade, i samim tim će steći radno iskustvo“, istakla je Kandić.

Početkom maja korisnici potpisanih ugovora bi trebali početi s radom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije