Na Ablakovini će ponovo biti šuma: Zasađeno 5.000 sadnica

Anadolija
Na Ablakovini će ponovo biti šuma: Zasađeno 5.000 sadnica
Foto: Općina Stari Grad / Pošumljavanje na Ablakovini

Humanitarna organizacija Islamic Relief BiH sadnjom drveća na lokalitetu Ablakovina u sarajevskoj općini Stari Grad obilježila je Dan planete Zemlje, koji se obilježava 22. aprila. 

Volonteri organizacije su zasadili 5.000 sadnica koliko je planirano projektom ”Sarajevo Afforestation“.

Sanel Dragolovčanin, dopredsjedavajući općinskog vijeća Stari Grad je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta i istakao važnost pošumljavanja na lokalitetu Ablakovina.

“Drveće na ovom lokalitetu je posječeno u teškom ratnom periodu kada je ono značilo preživljavanje za stanovnike u opkoljenom gradu. Nadamo se da će ove sadnice koje smo zasadili biti od koristi mnogim generacijama u budućnosti. Jedno stablo proizvodi kisik za pet osoba, što znači da će direktnu korist imati 25.000 ljudi od ovog projekta“ smatra Dragolovčanin.

Projekat “Sarajevo Afforestation” je finansirala humanitarna organizacija “Islamic Relief“ i realizovan je u saradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo.

Pet hiljada sadnica drveća zasađeno je na površini od 12.000 kvadratnih metara, saopćeno je iz organizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije