Mališani u Rudom konačno dobili svoj prostor za predškolske aktivnosti

B. R.
Mališani u Rudom konačno dobili svoj prostor za predškolske aktivnosti
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Mališani u Rudom dobili odgovarajući prostor za predškolsko obrazovanje

"Najviše volim da se igram s plastelinom. Lijepo mi je ovdje s drugarima", veselo kaže četverogodišnji Đurađ.

Zajedno s blizu 20 svojih vršnjaka, on pohađa centar za rani rast i razvoj koji je nedavno otvoren u Rudom. Zahvaljujući značajnoj pomoći organizacije Save the Children, mališani u ovoj lokalnoj zajednici konačno su dobili odgovarajuće uslove za predškolsko obrazovanje.

Mališani u Rudom dobili odgovarajući prostor za predškolsko obrazovanje - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Mališani u Rudom dobili odgovarajući prostor za predškolsko obrazovanje

Uslugama u centru za rani rast i razvoj zadovoljna je i  hraniteljica Dobrinka Bjelić, koja o dječaku sa zdravstvenim poteškoćama, Radenku Teševiću, skrbi već četiri godine.

"Ja sam zadovoljna uslovima. Zadovoljan je i dječak. Velika je promjena u odnosu na uslove koje su djeca imala prije", kazala je Bjelić, naglasivši da predškolske aktivnosti pomažu Radenku, koji je prohodao tek u trećoj godini, da savlada zdravstvene probleme.

Mališani u Rudom dobili odgovarajući prostor za predškolsko obrazovanje - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Hraniteljica Dobrinka Bjelić i dječak Radenko Tešević

Mališani se u centru druže, uče i zabavljaju svaki radni dan. Četiri sata dnevno s njima provode dvije odgajateljice.  Jedna od njih, Zorica Kujundžić, kaže:

"Ranije smo bili u neuslovnim prostorijama. Djeca, roditelji i mi smo sada prezadovoljni. U toku sedmice ovdje se odvijaju programi za sve aspekte razvoja djece - za fizički, socioemocionalni i intelektualni razvoj... Sve te aktivnosti se vezuju jedna za drugu i čine cjelinu predškolskog programa", objasnila je Kujundžić.

Načelnik Rudog Rato Rajak smatra da je pomoć Save the Children značajna za ovu lokalnu zajednicu koja se suočava sa mnoštvom izazova. Iseljavanje stanovništva je jedan od njih, tako da je poboljšanje predškolskog obrazovanja značajan doprinos za budućnost opštine. Podsjetio je da opštinska vlast više godina pokušava da unaprijedi predškolsko obrazovanje dodavši

"Ovo je mjera da život djece učinimo ljepšim. Ovaj projekat je u tom smislu našao značajno mjesto. Izgradili smo nov i moderan objekat. Tu smo pokušali da i stepen inkluzije podignemo na veći nivo, pa smo u istom objektu smjestili djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Pokušali smo da napravimo življu i intenzivniju komunikaciju između djece na korist svih njih.“

Načelnik optšine Rudo Rato Rajak - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Načelnik optšine Rudo Rato Rajak

Stanovništvo Rudog je razuđeno, stoga je jedan od većih problema i prijevoz djece od njihovog doma do škole - istakao je Rajak. Načelnik je poručio da se ulažu napori kako bi se obezbijedio prijevoz do centra za rani rast i razvoj za djecu iz cijele opštine. Nada se i da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pomoći u konačnom određivanju pravnog statusa ove ustanove, a iz Ministarstva su obećali da će to biti i učinjeno.

Načelnica Odjeljenja za predškolsko obrazovanje resornog ministarstva, Nataša Cvijanović, je podsjetila da nekoliko lokalnih zajednica u ovom entitetu još nema predškolsku ustanovu. To će se promijeniti, tvrdi Cvijanović:

"Jedan od ciljeva je povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem. Želimo da do 2021. godine broj djece uključen u predškolsko obrazovanje bude 30 posto, u odnosu na sadašnjih 22,5 posto... Do prije deset godina stepen obuhvata se kretao do sedam posto... U manjim lokalnim zajednicama, kao što su npr. Han Pijesak, Kalinovik, Vukosavlje, uopšte ne postoji predškolsko obrazovanje. Zato se u takvim mjestima traži način kako djecu uključiti u institucionalni program", rekla je Cvijanović.

Kada je riječ o predškolskom programu, nedostatak adekvatnih ustanova nije jedini problem u Republici Srpskoj i ostatku Bosne i Hercegovine. U pojedinim dijelovima zemlje među stanovništvom ne postoji svijest o značaju i dugoročnim prednostima ove faze u razvoju i obrazovanju svakog djeteta. Također, ekonomski i socijalni uslovi života su onemogućili brojnoj djeci da pohađaju predškolsko obrazovanje.

Mališani u Rudom dobili odgovarajući prostor za predškolsko obrazovanje - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Mališani u Rudom dobili odgovarajući prostor za predškolsko obrazovanje

Posljedica ovoga je da je Bosna i Hercegovina posljednja u Evropi po broju djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje, jer je tek oko 17 posto djece u Bosni i Hercegovini uključeno u neki vid predškolskog programa.

Save the Children kroz svoje djelovanje nastoji promijeniti ovakvo stanje. U saradnji sa partnerima iz nadležnih ministarstava, Save the Children je u protekle tri godine podržao osnivanje i opremanje 141 predškolske jedinice i 39 centara za rani rast i razvoj u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Od rođenja do šeste godine oblikuju se temelji ličnosti, od čega direktno zavisi i budući uspjeh u školi, mentalni i emotivni razvoj, želja za znanjem i učenjem, odnos prema drugima, kreativnost, pa čak i zdravstveno stanje.

Osim što doprinosi razvoju djeteta kao individue, ulaganje u predškolski program je ulaganje u budućnost  cijele zajednice i stvara pretpostavke za društveni progres. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije