Ljubav se rodila: Migranti i crveni Pegazi iz Bihaća skupa obnavljaju stadion

Anadolija
Ljubav se rodila: Migranti i crveni Pegazi iz Bihaća skupa obnavljaju stadion
Foto: AA / Ljubav između migranata i NK Jedinstvo

Ljubav između migranata i Nogometnog kluba Jedinstvo iz Bihaća traje od ljeta prošle godine, kada su skupine migranata prvi put došle bodriti crvene Pegaze Podno Borića. Nije to jedina veza ovog kluba s migrantima, koji su lani, putujući ka Europskoj uniji, prolazili kroz grad na Uni. Često su tribine NK Jedinstva bile privremeni smještaj i konak za putnike namjernike jer u Đačkom domu Borići često nije bilo dovoljno mjesta.

Tako je sve krenulo, a zatim su migranti uslijed nedostatka aktivnosti i mnoštva slobodnog vremena, započeli svoju navijačku priču čije su slike obišle cijeli region i Europu.

Mališani iz kampa Borići često su posjećivali stadion NK Jedinstva i tu provodili vrijeme, igrajući nogomet. Iz svega se izrodila međusobna ljubav koja je na kraju rezultirala projektom obnove stadiona Podno Borića.

"S obzirom da smo i sami ne tako davno bili izloženi ratnim dešavanjima, zbog čega su mnogi i sami bili izbjeglice rasute širom Europske unije, otvorili smo im kapije, dočekavši ih raširenih ruku, podijelivši s njima ono što smo imali. Omogućili smo im da budu naši navijači, a zatim i igrači. Od najmlađih koji će trenirati na stadionu, do onih koji su bili na probi i igrali samo prijateljske utakmice", kaže Adnan Bajrić, PR menažer NK Jedinstvo.

Malo optimizma u moru negativnosti

Vijest da će Vlada Velike Britanije, posredstvom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u suradnji s Gradom Bihaćem, financirati rekonstrukciju svlačionica i krova na stadionu NK Jedinstvo, u što će biti uloženo više od 200.000 KM, unijela je tračak nade i optimizma u surovu bihaćku svakodnevnicu u kojoj se kreiraju umjetni sukobi između građana i migranata izbjeglica.

Ideja je realizirana u okviru projekta “Incijativa socijalne kohezije Unsko-sanskog kantona“ čiji cilj je pružanje podrške lokalnim zajednicama i vlastima u rješavanju problema u pružanju javnih usluga, a u skladu s potrebama koje su oni sami identifikovali kao prioritetne.

"Dakle, uz inpute koje su nam pružile vlasti u kantonu, renovirani i revitalizirani su devastirani javni prostori u Bihaću, donirana sredstva za adekvatnije pružanje komunalnih usluga u Bihaću i Cazinu, uspostavljena javna rasvjeta u devet lokalnih zajednica te podržan rad lokalne nevladine zajednice koja direktno radi s migrantima u privremenim prihvatnim centrima. Projekat 'Incijativa socijalne kohezije u Unsko-sanskom kantona' trajao je pet mjeseci i u njega je vlada Ujedinjenog Kraljevstva uložila 1,2 miliona KM, a obuhvatio je, između ostalog, renoviranje krova na tribinama stadiona NK Jedinstvo, svlačionice i ogradu stadiona", kaže za Anadoly Agency Edita Selimbegović, PR menadžer IOM BiH.

Zmajevi će jednom igrati u Bihaću

Iz Uprave kluba ističu kako se realiziraju još neki manji infrastrukturni projekti kao što je sanacija ograde i ulaza na stadion. Razgovaralo se o mogućnosti reorganizacije nogometne škole u koju će se u suradnji s IOM-om uključiti i zainteresirana djeca iz migrantskih porodica, koja borave u prihvatnim kampovima u Bihaću. Ova akcija izrodila je želju kod Uprave i navijača kluba da krenu u realizaciju vječnog sna, a to je stvaranje uslova u vidu dogradnje stadiona kako bi Zmajevi jednog dana, neku od svojih utakmica, zaigrala u Krajini.

"Radi se o veoma značajnom investiranju u infrastrukturu NK Jedinstva, odnosno stadiona, krova, svlačionica i ograde, što će biti dodatni motiv na redoslijedu koraka ka Premijer ligi BiH. Da postoji strategija razvoja Krajine, kao i krajiški prioriteti, jedan od njih bi bio i sport, odnosno gradnja stadiona, kao i trening centra za BiH nogometnu reprezentaciju jer nije racionalno i dugoročno rješenje u Zenici, nego u zelenoj regiji u dolini Une i Sane, u Krajini", kaže Adnan Bajrić, PR menažer NK Jedinstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije