Hadžibajrić uručio zahvalnicu DVD "Vratnik" koje djeluje već 85 godina

Radiosarajevo.ba
Hadžibajrić uručio zahvalnicu DVD "Vratnik" koje djeluje već 85 godina
Foto: Općina Stari Grad / Hadžibajrić sa pripadnicima DVD "Vratnik"

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vratnik“ je služba zaštite i spašavanja od požara Općine Stari Grad, u slučaju prirodne i druge nesreće. Osnovani su davne 1934. godine kao mjesna vatrogasna četa radnika i zanatlija na Vratniku. Nakon 85 godina uspješnog rada i djelovanja smatraju se jednim od najboljih vatrogasnih društava u Bosni i Hercegovini, a i šire. U slučaju požara i drugih nepogoda u Starom Gradu uvijek su prvi na licu mjesta, a djeluju i na drugim lokacijama na poziv Profesionalne vatrogasne brigade.

Služba broji 13 članova, a rame uz rame sa Profesionalnom vatrogasnom brigadom KS djelovali su i prošle sedmice, kada je iznenada izbio požar na Baščaršiji u ulici Đulagina.

Zamjenik komandira Muhamed Duran, ujedno i član Profesionalne vatrogasne brigade KS, kaže da su iz ove brigade, uvidjevši da postoji mogućnost da se požar proširi i na susjedne objekte, odmah pozvali u pomoć DVD“Vratnik“.

„DVD Vratnik se odmah odazvao pozivu sa 13 ljudi i veoma brzo smo spriječili dalji požar. Znamo šta je čaršija, od čega je napravljena i kako se širi požar i toga smo se najviše plašili. Najvažnije je da smo uspjeli na vrijeme ugasiti vatru na objektu, gdje se već počela širiti i prijetila ostalim objektima. Srećom, nije se ponovilo ono što se prije nekoliko godina desilo na trgovkama na Baščaršiji. Na vrijeme smo dobili dojavu i na vrijeme smo reagovali,“ ispričao je Duran.

Općina Stari Grad prethodnih godina ulagala je u jačanje ovog dobrovoljnog društva opremanjem članova i nabavkom nove opreme, a oni su djelovali u svim situacijama gdje je bilo potrebno. Njihove aktivnosti su prvenstveno usmjerene na gašenje požara, ali i na ostale poslove i podršku građanima, izvođenje pokaznih vatrogasnih vježbi, krčenje nepristupačnih terena, sječu opasnih i oštećenih stabala, pranje ulica užeg jezgra i drugo.

Za njihov doprinos i višegodišnji angažman,općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uručio je DVD Vratnik zahvalnicu.

 „Mi već tri godine sistemskim rješenjem putem Službe civilne zaštite podržavamo rad DVD 'Vratnik', a oni su u više navrata iskazali svoju sposobnost da u najtežim situacijama mogu djelovati i spriječiti dalje širenje požara. Dali su ogroman doprinos u gašenju požara prošle sedmice na Baščaršiji, kao i prije nekoliko godina na gašenju požara na trgovkama. Danas smo im se zahvalili za njihov rad, a nastavit ćemo i dalje opremanje i jačanje ove službe,“kazao je Hadžibajrić.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik prije nekoliko godina bilo je u izuzetno lošoj situaciji i nedostajala im je oprema za rad.

U prethodnom periodu Općina Stari Grad opremila je službu uniformama, naprtnjačama za gašenje požara, grtalicama, čamcem, te im je kupljeno namjensko vatrogasno vozilo sa punom opremom koje se u slučaju požara može koristiti u uskim ulicama, karakterističnim za područje Starog Grada. Predsjednik društva, Muriz Domić, istakao je da se ovo vozilo već pokazalo veoma korisnim i korišteno je prilikom gašenja požara na privatnim kućama u Starom Gradu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije