Bh. građani potpisuju peticiju za ravnopravnost spolova

Radiosarajevo.ba
Bh. građani potpisuju peticiju za ravnopravnost spolova
Oficijelni vizual / Bh. građani potpisuju peticiju za ravnopravnost spolova

Ulične promocije kampanje "Izbori se za ravnopravnost" u proteklih nekoliko dana održane su u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Zenici, Bihaću i Tuzli tokom kojih je nekoliko hiljada građana i građanki potpisalo peticiju za ravnopravnost spolova u BiH.

Inicijativa ‘’IZBORI SE ZA RAVNOPRAVNOST’’ sprovodi se u cijeloj Bosni i Hercegovini, a fokus je na društvenom i ekonomskom osnaživanju žena za budućnost Bosne i Hercegovine.

Cilj kampanje "Izbori se za ravnopravnost" je skupiti 100 000 potpisa podrške peticiji o ravnopravnosti spolova. U Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH piše da jednaka zastupljenost muškaraca i žena u politici postoji kada je jedan od spolova zastupljen sa 40% od ukupnog broja kandidata i kandidatkinja. Niti u jednoj od 14 vlada u Bosni i Hercegovini član 20 Zakona o rodnoj ravnopravnosti nije ispoštovan.

‘’Broj potpisa peticiji za ravnopravnost spolova raste iz minute u minute, a nakon što dostignemo 100 000 potpisa podstaknut ćemo donosioce odluka na punu implementaciju Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini jer to je veliki korak ka zdravom društvu jedne države. ‘’-kazala je Azra Delmanović, koordinatorica inicijative Izbori se za ravnopravnost.

 Kampanja je zvanično počela na Međunarodni dan žena od kada su volonteri i volonterke svakodnevno na ulicama gradova BiH te građani i građanke peticiju mogu potpisati kod njih, a ukoliko nisu tako u mogućnosti, onda to mogu uraditi ONLINE.

Kampanja je okupila ukupno 60 volontera i volonterki širom Bosne i Hercegovine koji svakodnevno izlaze na ulice svojih gradova kako bi građankama i građanima predstavili inicijativu, ali i skupili potpise peticiji za ravnopravnost spolova.

‘’Već dugo volontiram, ali do sada mi je ovo najdraži angažman jer  pored glavnog cilja RAVNOPRAVNOSTI, pruža priliku mladim ljudima da se druže i upoznaju i da upravo oni budu dio promjene o kojoj će se sutra pričati.’’ kazala je Almedina Hrnjić, volonterka iz Zenice.

‘’Odlična je stvar sto sam i sama, kroz volonterstvo, dio ovoga projekta koji  šalje par snažnih poruka, prije svega ,da svi jednako vrijedimo, zatim da se zakoni koji su na snazi moraju poštivati i sprovoditi, te da svi zajedno moramo raditi na aktivizmu građana.  Ova inicijativa nam govori id a svi, kao pojedinci svojim potpisom možemo da se izborima za svoja prava i stvaramo bolje uslove za život!’’, kazala je Šeherzada Memić, volonterka iz Sarajeva.

‘’Inicijativa ”IZBORIMO se za RAVNOPRAVNOST” namijenjena je svima koji su svjesni vrijednosti ljudskih prava i sloboda za kvalitet življenja i društva okrenutog svojim građanima i građankama, svima onima kojima diskriminacija ni po kojem osnovu nije opcija življenja! Težimo ka izgradnji društva jednakih mogućnosti”– navodi Danijel Petrović, koordinator volontera za regiju Banja Luka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije