Znate li koja je najpopularnija pjesma svih vremena?

Radiosarajevo.ba
Znate li koja je najpopularnija pjesma svih vremena?
Pjesma za koju danas možemo reći da je najizvođenija na cijelom svijetu, nastala je još u 19. stoljeću.

To je pjesma Sretan rođendan.

Ako je vjerovati Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, ova je pjesma najprepoznatljivija na engleskom govornom području, a prevedena je još na 18 jezika. 

Melodiju su napisale sestre Patty i Mildred Hill, još 1893, a originalan naslov je glasio "Good Morning to All" (dobro jutro svima). Patty je, naime, bila šefica dječijeg vrtića, dok je Mildred radila kao učiteljica muzike i kompozitorica. Ovu melodiju su sestre koristile u pedagoške svrhe, kako bi djecu naučile da muziciraju. 

Kao muzički pozdrav učitelja, a objavljena je 1896 u okviru Pjesmarice za vrtić.

Rođendanska verzija, pak, objavljena je 1912. i i nakon toga počinje osvajati svijet. Pjesma je zaštićena do 2030 godine, a prihod na ime autorskih prava donosi oko 2 miliona dolara godišnje.

Najpoznatija izvedba ove pjesme su Varijacije Petera Heidricha: on je na ovu temu napravio 14 varijacija, odnosno aranžirao ih u stilu nekih od velikana muzičke historije - Mocarta, Baha, Hajdna, Betovena, Bramsa, Dvoržaka...

Poslušajte: 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije