Zbogom, svemirska princezo, zbog tebe su djevojčice postale junakinje

L. R.
Zbogom, svemirska princezo, zbog tebe su djevojčice postale junakinje
/ Carrie Fisher

 "Osjećam veliki poremećaj u Sili. Kao da su milioni glasova iznenada vrisnuli od straha i isto tako iznenada bili utišani."
Obi-Wan Kenobi, Star Wars Episode IV: New Hope

Ovim riječima su se jučer brojni fanovi oprostili od Carrie Fisher, glumice koja je „oživjela“ princezu Leiu iz Ratova zvijezda, i koja je preminula 27. decembra u 60. godini.

Carrie je prije nekoliko dana, u avionu doživjela težak srčani udar, i u bolnici je bila smještena na intenzivnoj njezi, gdje su joj aparati održavali disanje. Nažalost, Sila nije bila dovoljno jaka... Inteligentna, zabavna, snažna i iskrena – većinom su poruke kojima su se njeni prijatelji oprostili od Carrie, žene koja nas je naučila da postoje princeze koje se same umiju spasiti, da je u redu pogriješiti, i da mentalni poremećaji te ovisnosti ne smiju biti tabu teme.

Carrie je rođena 21. oktobra 1956. Majka joj je bila glumica i jedna od prvih holivudskih starleta Debbie Reynolds (Singin' in the Rain), a otac pjevač Eddie Fisher. Kada je imala dvije godine, Eddie ih je napustio kako bi bio sa najboljom prijateljicom njene majke – Elizabeth Taylor. Iste godine, Debbie se udala za Harryja Karla, biznismena, koji je potrošio sav njihov novac.

Carrie je djetinjstvo provela skrivajući se u knjigama i počela je pisati poeziju jako rano, no majka nije odustajala i Carrie je vodila sa sobom na brojna snimanja. Kasnije je Carrie napustila srednju školu i počela se baviti glumom.

Njen debi na filmskom platnu dogodio se 1975, u komediji Šampon, u kojoj je glumila s Warrenom Beatyjem, Julie Christie i Goldie Hawn.

Dvije godine kasnije, dobila je ulogu za koju je poslije rekla: „Pristala sam – činilo se zabavno biti princeza u simpatičnom, smiješnom filmu. Pa imala sam 19 godina – a ko se ne želi zabavljati sa 19 godina!

Te su godine rođeni Ratovi zvijezda  - Nova nada, kultni film, i jedna od prvih žena ratnica na platnu, princeza Leia.

Cijela jedna generacija bila je opčinjena. Djevojčice su željele biti ona, dječaci su bili zaljubljeni u nju. Dvije punđe, bijela rolka-haljina, karmin i automatsko oružje. Leia nije čekala princa, Leia je predvodila pobunjenike.

Brojnim djevojčicama postala je junakinja br. 1. Žena koja ih je naučila da ne moraju biti lutkice koje neko mora spasiti. „Ako imaš problem – riješi ga“. Žena koja ih je naučila da je cool biti hrabar, pametan, britak i vođa. Mnoge od tih djevojčica postat će naučnice, uzori generacijama koje dolaze. Žene koje vole i prihvaćaju sebe, onakve kakve jesu.

A, Carrie nije stala na tome.

Snimajući Imperija uzvraća udarac, kako je priznala kasnije, uzimala je kokain. U godinama koje dolaze borila se s ovisnošću, ali je na kraju pobijedila i „bijeli đavolji prah“. Nije se libila otvoreno govoriti o tome, ali i o bipolarnom poremećaju, s kojim se borila cijeli život.

Borila se za prava životinja i sve do posljednjeg dana ostala je onakva kakvu smo je upoznali, ratnica britkog jezika, vođa pobunjenika koja želi vratiti slobodu galaksiji.

Kada je 2008. objavila memoare Wishfull Drinking, otkrila je kako je kultnu, dugačku bijelu rolka-haljinu, nosila – bez grudnjaka, i to zato što joj je tako naredio George Lucas, jer „u svemiru nema donjeg rublja“.

„Rekao mi je to s takvom uvjerenošću kao da se upravo vratio iz svemira, koji je razgledao i u kojem nije bilo ni gaćica ni grudnjaka. Onda je dodao: 'Zamisli, odeš u svemir i u bestežinskom si stanju – dakle, nemaš težine i tijelo se počinje širiti... šta onda??? Grudnjak se ne širi – i onda te uguši sopstveni grudnjak.' Mislim da bi to bilo genijalna posljednja posveta“, napisala je Carrie.

S ovom jedinstvenom heroinom koja je od mnogih djevojčica svijeta stvorila neustrašive junakinje, opraštamo se upravo tim riječima, za koje je zamolila da joj jednog dana budu epitaf:

„Kako god da umrem, napišite da sam se utopila u mjesečini i da me je ugušio sopstveni grudnjak.“

Neka Sila bude s tobom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije